Bela kuća je blizu izbora kandidata na mestu generalnog tužioca koji bi zamenio Alberta Gonzalesa. Jedan od vodećih kandidata jeste Teodor Olson, bivši javni tužilac, saopštili su kongresni i zvaničnici administracije.
Izveštaji o Olsonovoj kandidaturi nagoveštavaju da bi predsednik Buš u izboru trećeg generalnog tužioca tokom svog predsednikovanja mogao da ignoriše pozive demokrata i izabere drugog republikanca, odanog pristalicu za čelnog čoveka Ministarstva pravde.

Bela kuća je blizu izbora kandidata na mestu generalnog tužioca koji bi zamenio Alberta Gonzalesa. Jedan od vodećih kandidata jeste Teodor Olson, bivši javni tužilac, saopštili su kongresni i zvaničnici administracije.
Izveštaji o Olsonovoj kandidaturi nagoveštavaju da bi predsednik Buš u izboru trećeg generalnog tužioca tokom svog predsednikovanja mogao da ignoriše pozive demokrata i izabere drugog republikanca, odanog pristalicu za čelnog čoveka Ministarstva pravde. Gonzales je smenjen posle optužbi da je dopustio političkim lojalistima da mu se mešaju u posao i tako mu onemogućili da nezavisno sprovodi zakon.
„Jasno je da ukoliko napravite listu konsenzusnih nominacija Olson se ne bi pojavio na toj listi“, izjavio je senator Čarls Šumer, demokrata iz Njujorka koji je vodio Pravni komitet za smenu Gonzalesa. „Nadam se da će Bela kuća pokušati da pronađe kandidata koji će imati širu podršku“.
Izbor Olsona ili nekog drugog kandidata s liste sasvim sigurno bi izazvao protivljenja nekih demokrata u Senatu američkog Kongresa. Demokratski lideri pozvali su Belu kuću da pronađe poštovanog, umerenog kandidata koji bi povratio mir u Ministarstvo pravde. Buš je prihvatio prošlomesečnu ostavku Gonzalesa, posle gotovo devet meseci kontroverzi povodom otpuštanja nekoliko federalnih tužilaca prošle godine, potez koji su neki kritičari nazvali političkim. Potom su poslanici sumnjali u istinitost Gonzalesovih tvrdnji kada je opisivao svoju ulogu u očuvanju programa vlade za prisluškivanje građana bez upozorenja.
Bušovi pomoćnici kalkulišu da će demokrate koji su nekoliko meseci vikali i tražili Gonzalesovu ostavku platiti političku cenu ukoliko pokušaju da blokiraju potvrdu novog generalnog tužioca. Razmišljanja unutar Bele kuće jesu da demokrate ne mogu prvo tražiti novo rukovodstvo u Ministarstvu pravde, a potom blokirati nominacije novih kandidata.
Ukoliko bude nominovan, očekuje se da će se Olson suočiti s velikim sumnjama demokrata, naročito zbog njegove uloge u kampanji u Vrhovnom sudu koja je rešila predsedničke izbore 2000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari