Više desetina demonstranata upalo je u sredu uveče u kuvajtski parlament, dok se stotine njih okupilo ispred zgrade, tražeći ostavku premijera šeika Nasera al Mohamada al Sabaha. Stotine ljudi, uključujući poslanike opozicije, protestuje jedanput sedmično ispred zgrade Parlamenta zbog navoda o korupciji, preneo je Bi-Bi-Si.


Policija je u sredu, prema izveštajima dopisnika stranih agencija, tukla pendrecima demonstrante, nastojeći da razbije masu. AFP je izvestila da je najmanje petoro učesnika protesta povređeno. Demonstranti su probili kapije ispred ulaza u Parlament i ušli u glavni hol gde su otpevali nacionalnu himnu i ubrzo nakon toga napustili zgradu. Jedan od učesnika protesta je izjavio da stražari nisu reagovali kada su demonstranti ušli u zgradu nakon neuspelog pokušaja da odmarširaju do premijerove rezidencije.

Narod traži više reformi, pogotovu zato što vlada u poslednje vreme ne deluje u skladu sa Ustavom, koji pojedini smatraju apsolutnim minimumom demokratije, rekao je ovaj demonstrant britanskom javnom servisu. Pošto je masa izašla iz Parlamenta i zaustavila se na trgu ispred zgrade, začuli su se povici: „Narod želi da smeni predsednika vlade!“

Analitičari ocenjuju da Kuvajt nisu zadesili protesti poput onih u Egiptu i Tunisu, gde su smenjeni predsednici Hosni Mubarak i Zin al Abedin Ben Ali, zahvaljujući velikodušnom sistemu socijalne zaštite. Međutim, opozicione grupe u poslednjih nekoliko meseci vrše pritisak na kuvajtsko rukovodstvo zbog navoda o korupciji i pokušajima da se ograniče političke slobode.

– Događaji u Kuvajtu samo još jednom potvrđuju da se tokom dosadašnjih protesta širom Bliskog istoka pre svega radilo o nezadovoljstvu građana zbog autokratskih i korumpiranih režima i zbog nedostatka elementarnih ljudskih prava i sloboda. Kuvajt je za to do sada sigurno najbolji primer zbog činjenice da spada u zemlje sa veoma visokim standardom – ocenio je za Danas Ivan Kostić iz Balkanskog centra za Bliski istok. Ipak, na osnovu poslednjih događaja u Kuvajtu još se ne može zaključiti da je reč o početku nekih ozbiljnijih zahteva za suštinske sistemske promene, smatra Kostić.

Protesti protiv SAD u Bahreinu

U Bahreinu u lučkom gadu Sitra organizovane su demonstracije protiv dvostrukih standarda SAD kada je reč o pobunama koje su zahvatile region. Iranska Press TV je izvestila da su demonstranti žestoko kritikovali režim sunitske dinastije koja uživa podršku Vašingtona, kao i bezbednosne snage koje pomaže Saudijska Arabija, „zbog brutalnog gušenja mirnih protesta širom zemlje“. Demonstranti su nosili transparent sa slikama mladih zatvorenika i zahtevali njihovo oslobađanje. Demonstracije su održane pošto su bahreinska i američka mornarica sprovele zajedničke manevre u Persijskom zalivu.

– U Bahreinu protesti se ne tiču isključivo zahteva za demokratske promene već i interesa šiitske većine u zemlji koju Iran snažno podržava – ukazuje Ivan Kostić. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su u martu svoje snage u Bahrein na zahtev tamošnje vlasti. Press TV navodi da je od februara ubijeno desetine ljudi, a da je u utorak uhapšeno više desetina studentkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari