Demokratska stranka pozvala patrijarha Porfirija da se izvini ženama 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Odbor Demokratske stranke (DS) za ljudska prava pozvao je danas patrijarha Porfirija da, u duhu prosvećenosti koja bi morala da mu priliči, što pre uputi javno izvinjenje za iznete uvrede ženama.

Kako ističu iz DS, patrijarh, kao najviše svešteno lice unutar crkvene hijerarhije, morao bi najbolje od svih da poznaje svoju ulogu u jednoj ustavom proklamovanoj sekularnoj državi, značaj i obim sopstvenog uticaja na vernike i vernice, pa samim tim i važnost da se pri svakom obraćanju iskažu visoke lične kompetencije i vrline za prenošenje reči božjih.

„‘Jadnica i bednica’ se svakako ne uklapaju u plemenit i produhovljen narativ kakav se od patrijarha očekuje“, napominju iz DS i dodaju da upotreba rodno senzitivnog jezika nije podrivanje crkve i njenog učenja, već svojstvenost razvoja jednog jezika i jedan od mehanizama unapređenja položaja žena u društvu.

Iz DS napominju da upotreba rodno senzitivnog jezika nije mantra zbog koje će se žene odlučiti da ne rađaju ili ne ulaze u bračnu zajednicu ako to žele, a pogotovo nije nešto o čemu bi sam patrijarh trebalo da polemiše.

„Podsećamo patrijarha da je od početka godine do danas ubijeno 18 žena od ruke bliskih im muškaraca i to je najtužniji primer koji govori o položaju žena u Srbiji i neophodnosti da se isti unapredi i poboljša“, kazali su iz DS.

Pozvali su patrijarha da se iz političke vrati u svoju svetovnu ulogu, da iskaže vrlinu i preuzme odgovornost, pogrdne reči zameni rečima podrške i ljubavi, i tako da svoj doprinos smanjenju nivoa nasilja u društvu, a posebno nasilja prema ženama, umesto povećanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari