Koalicija Za evropski Novi Sad, Koalicija za Vojvodinu i Mađarska koalicija oformile su većinu u Skupštini grada sa 40 od 78 odbornika i preuzele juče vlast u Novom Sadu posle četvorogodišnje vladavine radikala.
Za to su bile potrebne dve sednice gradskog parlamenta – pre podne je najpre Aleksandar Jovanović, predsednik Gradskog odbora LSV-a, izabran za predsednika Skupštine grada, a na popodnevnoj sednici, koja nije bila završena do zaključenja ovog izdanja, biran je gradonačelnik i za tu funkciju je kandidovan Igor Pavličić iz DS-a, kao i Gradsko veće od 13 članova.

Koalicija Za evropski Novi Sad, Koalicija za Vojvodinu i Mađarska koalicija oformile su većinu u Skupštini grada sa 40 od 78 odbornika i preuzele juče vlast u Novom Sadu posle četvorogodišnje vladavine radikala.
Za to su bile potrebne dve sednice gradskog parlamenta – pre podne je najpre Aleksandar Jovanović, predsednik Gradskog odbora LSV-a, izabran za predsednika Skupštine grada, a na popodnevnoj sednici, koja nije bila završena do zaključenja ovog izdanja, biran je gradonačelnik i za tu funkciju je kandidovan Igor Pavličić iz DS-a, kao i Gradsko veće od 13 članova. Takođe, smenjeni su dosadašnji i imenovani novi direktori 16 gradskih preduzeća, od kojih su demokrate postavile 10, a LSV šest.

Potvrđeni mandati svih 78 odbornika

U Skupštini grada Koaliciju „Za evropski Novi Sad-Boris Tadić“ zastupaće 30 odbornika: Igor Pavličić, Borislav Novaković, dr Aleksandar Kiralj, Milan Ogar, Radivoje Spasojević, Stevan Latinović, Veljko Krstonošić, Slađana Križanić, Zoran Nikolić, Uroš Lončar, Tibor Bodnar, Vesna Miljuš, Miodrag Stanković, Milenko Ljubičić, Marija Cvejić, Ljiljana Batajić, Jelena Jović, dr Sofija Bolinovska, dr Nebojša Vulikić, Daniel Borbaš, Božidar Protić, Ana Vozar, dr Gordana Zečević-Tihi, Željka Dragičević, Goran Radojev, mr Saša Igić, Vera Kopicl, Zoran Mandić, Goran Segedinac i Jadran Đorđević; SRS -Tomislav Nikolić – imaće 26 odbornika: Igor Mirović, Milena Biberdžić, Zoran Vučević, Đorđe Raković, Smiljana Kočić, Snežana Mušicki, Zoran Karan, Dragana Milošević, dr Zoran Milošević, Ljiljana Đurđevac, Milorad Cvejić, Miodrag Isaković, mr Verica Nešković-Zdravić, Đurađ Jakšić, Negovan Matković, Radivoj Lakić, Sofija Milošević, Milan Živanov, Slavko Cigan, Jelka Dubajić, Zoran Ivezić, Ljubiša Lazarević, Dejan Čanković, Goran Đokić, Mirko Dubaić i Đuro Drljača. U grupi Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak biće odbornici: Nenad Čanak, Zlata Peričin, Milica Vlaisavljević, Milorad Ponjavić, Damir Kondić, Aleksandar Jovanović i Miloš Pankov iz LSV i Vladimir Jelić i Nemanja Starović iz SPO. Grupu građana „Maja Gojković“ zastupaće Maja Gojković, dr Dragoslava Živkov-Šaponja, Dejan Gojković, mr Nenad Simeunović, Nebojša Korać, Miodrag Kajtez i Radovan Jokić, dok će boje DSS-NS – Vojislav Koštunica nositi Branislav Ristivojević, Rade Basta, Ružica Igić, Slobodan Veselinović i Željko Travica.

Šef odborničke grupe SRS-a Igor Mirović optužio je dojučerašnju partijsku drugaricu Maju Gojković da je postala deo nove vladajuće koalicije koju je nazvao „Maja, Čanak, Pajtić“, zbog jednog glasa više koji je dobio ligaš Aleksandar Jovanović, što je ona demantovala, ali je bilo vidljivo da su ona i još dve odbornice iz njene odborničke grupe glasale iza paravana, a ne samo ubacile prazne listiće kao odbornici SRS-a i DSS-a. Međutim, novi predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i njegov partijski šef Nenad Čanak odbacili su takvu mogućnost, kao i uključivanje socijalista, kojih nema u SG, u gradska preduzeća.
Maja Gojković i još neki članovi njene odborničke grupe, međutim, glasali su, kako je i najavila, za Mariju Cvejić iz DS-a, prilikom izbora zamenice predsednika Skupštine grada. Eva Habenšus, imenovana je za sekretara Skupštine grada. Članovi vladajuće koalicije dogovarali su se, kako je Danas i nagovestio, do samog početka zasedanja, koje je zbog toga moralo da bude pomereno više od pola sata.
Predsednik SG Aleksandar Jovanović izrazio je nadu da će novi gradski parlament donositi odluke od interesa i u korist Novog Sada i Novosađana. On se zahvalio svom prethodniku Zoranu Vučeviću iz SRS-a što je u proteklom mandatu negovao korektne i odnose tolerancije i međusobnog uvažavanja, a odbornik SRS-a Zoran Milošević ocenio da se još jednom pokazalo da je Novi Sad zaista evropski grad, te da je primopredaja vlasti izvršena bez potresa, i aludirajući na situaciju u Beogradu, rekao da je tome doprineo „Vučević koji nije Alimpić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari