U protestima u Omanu danima traju neredi u kojima ima i mrtvih. Zvaničnik državne novinske agencije u Omanu rekao je da je potvrđeno da je jedna osoba u nedelju poginula pošto je policija upotrebila suzavac i gumene metke da rastera stotine demonstranata koji su izašli na ulice Sohara. Zvaničnici u bolnici su rekli da su u neredima poginule dve osobe.


Bezbednosne snage su zatvorile glavne puteve ka mestu Sohar na oko 200 kilometara od prestonice Muskat s ciljem da izoluju demonstrante. Očevici kažu da je juče zapaljen supermarket dok se na glavnom trgu okupilo više stotina demonstranata sa zahtevom da se povećaju plate, obezbedi posao za nezaposlenu omladinu i smene neki ministri.

Oman, kojim vlada moćna porodična dinastija, poslednja je zemlja u nizu bliskoistočnih država koje su zahvatili protesti. Vladar sultan Kabus bin Said je brzo reagovao nudeći reforme. U nedelju je naredio da se otvori 50.000 novih mesta u državnoj administraciji, kao i mesečna stipendija u vrednosti od 390 dolara za one koji traže posao. Dan ranije je zamenio šest ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari