Premijer Tunisa Mohamed Ganuči saopšto je juče da je sprovedena pozamašna rekonstrukcija njegove prelazne Vlade. Ganuči je zadržao svoju funkciju, ali je veliki broj saveznika smenjenog predsednika Tunisa Zina Abidinija Bena Alija sklonjeno iz kabineta.


Ganuči je u televizijskom obraćanju rekao da je zamenjeno 12 ministara i naglasio da je Vlada „prelazna“ i da će „odvesti državu do demokratije“. Protesti su nastavljeni, a demonstranti i dalje zahtevaju čistku Ben Alijevih saveznika, prenosi Bi-Bi-Si.

Tunis je u sredu izdao međunarodnu poternicu za svrgnutim predsednikom koji je 14. januara pobegao u Saudijsku Arabiju. Ben Ali je optužen za nezakonito sticanje poseda i imovine i transfer novca u inostranstvo tokom predsedničkog mandata.

Ganuči je u četvrtak kasno uveče objavio da je u novi sastav uključio „veoma kompetentne ljude“. Između ostalih, zamenjeni su ministri odbrane, finansija i unutrašnjih poslova, koji su bili na funkciji za vreme mandata Ben Alija. Ranije tokom dana šef diplomatije Kamel Morjan podneo je ostavku uz obrazloženje da je to u nacionalnom interesu zemlje.

Rekonstrukciju Vlade pozdravio je vodeći sindikat UGTT, ali je saopštio da se neće priključiti novoj Vladi. Zahvaljujući podršci UGTT, otpor demonstranata prema Ganučiju možda će se umanjiti, ocenjuju dopisnici Bi-Bi-Sija. Međutim, oni dodaju da nije sigurno da će rekonstrukcija kabineta biti dovoljna da smiri široko rasprostranjeni otpor prema samom premijeru.

Antivladini protesti su nastavljeni u prestonici i u gradu Sidi Buzidu u centralnom delu zemlje. „Ne prihvatamo Ganučija. Iznenađeni smo što najavljuje reorganizaciju Vlade. Pošto se nije borio protiv korupcije za vreme Ben Alija, on je saučesnik u tome“, izjavio je demonstrant Mohamed Fedel u Tunisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari