Deni Avdija: Ponos Srbije i Izraela 1Foto: BETA AP Photo Ariel Schalit

Nešto slično životnoj priči Luke Dončića i Deni Avdija je iz mešovitog braka; otac mu je rođen i odrastao na Kosovu i Metohiji (Saša Dončić, Lukin otac, takođe je poreklom sa KiM), košarkaški se proslavio igrajući čitavu deceniju za Crvenu zvezdu, čiji je bio i kapiten.

Završio je igračku i započeo trenersku karijeru u Izraelu, u kojem se Deni rodio i stasao u trenutno jednog od najtalentovanijih evropskih košarkaša.

U noći NBA drafta, 18. novembra, na kojem mu je predviđana i druga pozicija, mladi Avdija izabran je sa visokog devetog mesta od strane Vašington Vizardsa.

Obraćajući se javnosti, prvi put sa kačketom novog kluba, Deni Avdija, predstavljajući sebe i svoju porodicu, spomenuo je životni put svog oca Zufera, „rođenog na Kosovu u Srbiji“ (u čemu nema ničeg spornog i epohalnog), što je automatski postalo sredstvo jeftinog tabloidnog populizma u našoj zemlji.

Deni Avdija prema zemlji porekla svog oca gaji najiskrenije simpatije, gradacijski možda manje emocije od samog Zufera, koji je veći deo svog života i najlepše igračke dane proveo u Prištini, u kojoj je rođen, i Beogradu, u kojem je uspešno gradio igračko ime nastupajući za Crvenu zvezdu.

Još kao dečkić Deni je porodično dolazio u prestonicu Srbije, prateći uživo fudbalere i košarkaše Crvene zvezde, o čemu danas svedoče i njegove brojne fotografije u crveno-belom dresu.

Svestan mogućnosti i prava da „ispregovara“ promenu „košarkaškog državljanstva“, Košarkaški savez Srbije pokušao je da ostvari „nemoguću misiju“ i Denija privoli da nastupa za zemlju svog oca. Iako ima srpski pasoš, Avdija junior iskreni je patriota i neko ko „punim srcem“ igra za Izrael, državu u kojoj je rođen, odrastao i formirao se kao ličnost i košarkaš.

Zanimljivo je da, uprkos tome što se više od dve decenije bavi trenerskim poslom, Zufer nikada nije bio trener svom sinu, koji je izuzetan talenat demonstrirao još kao pionir u Bneji Herzliji, iz koje je sa 13 godina prešao u Makabi iz Tel Aviva.

Deni je faktički do četvrtog razreda uporedo trenirao fudbal i košarku.

Za prvi tim Makabija debitovao je sa svega 16 godina, postavši tako najmlađi debitant u istoriji kluba.

Kao sedamnaestogodišnjak, tokom NBA ol-star vikenda 2019. u Šarlotu, proglašen je za najboljeg igrača meča između najtalentovanijih američkih i igrača iz ostatka sveta.

Bio je najbolji igrač reprezentacije Izraela koja je uzastopce 2018. i 2019. osvojila zlato na Evropskom prvenstvu U 20. i to kao dve godine mlađi od izlaznog godišta.

Njegova majka Šaron Arci takođe je bivša košarkašica, ali i atletičarka.

Zbog izuzetnog košarkaškog potencijala odloženo mu je obavezno služenje vojnog roka u Izraelu; na pomenutom draftu kao 9. izbor postao je najbolje plasirani izraelski košarkaš u istoriji NBA drafta.

Tri puta je bio šampion Izraela sa Makabijem i MVP prvenstva 2020. sa svega 19 godina. Rođen je 3. januara 2001. u Beit Zeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari