Patriotski blok Dveri - POKS u Nišu traži obustavu odluke o uvođenju fiskalnih kasa na pijacama 1Foto: Beta/Milan Timotić

Patriotski blok Dveri – POKS u Nišu podržao je danas proteste Udruženja pijačnih prodavaca ispred Ministarstva finansija u Beogradu, kao i protest i jednodnevnu obustavu rada pijačnih prodavaca u Nišu, koji su protiv uvođenja fiskalnih kasa na pijacama.

”Razumemo sve probleme pijačnih prodavaca i tražimo obustavu odluke o korišćenju fiskalnih kasa na pijacama. Posebno je takva odluka kritična u uslovima rastuće inflacije, povećanja cena goriva, semena, hemijskog đubriva i drugih činilaca koji će iovako visoku cenu hrane dovesti do astronomske, u zemlji u kojoj je preko pola miliona ljudi već gladno a svaki četvrti građanin je ispod granice siromaštva”, kazala je u Nišu Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica niškog odbora tog pokreta.

Ona je kazala da su pijace među prvim mestima na kojima je nastala organizovana trgovina i gde je tregovina slobodna, a gde cena zavisi od ponude i tražnje i može se menjati više puta u toku dana.

Uvođenje fiskalnih kasa će poremetiti pijačno trgovanje, jer će ga ograničiti, a najjeftiniji izvor hrane za građane poskupeti još više i ugroziti standard ionako siromašnih Nišlija, rekla je.

Patriotski blok Dveri - POKS u Nišu traži obustavu odluke o uvođenju fiskalnih kasa na pijacama 2
Foto: Patriotski blok Dveri- POKS Niš

“Umesto da se pijačnim prodavcima omoguće bolji uslovi za rad, higijenski i sanitarni, vlast pokušava da učini sve da im položaj oteža nerazumnim odlukama. Pijace su otvoreni prostori gde radno vreme zavisi od vremenskih uslova, a fiskalne kase zahtevaju precizno definisanje i poštovanje radnog vremena. Takođe, mnogi fiskalni uređaji nepouzdano rade ili ne mogu da rade u ekstremnim temperaturnim uslovima”, rekla je ona.

Predstavnici Patriotskog bloka su dodali da podržavaju suzbijanje „sive ekonomije“, ali da pijačni prodavci, koji plaćaju dažbina javnim preduzećima koja upravljaju pijacama, ne zaslužuju epitet učesnika u „sivoj ekonomiji“.

Obaveza uvođenja fiskalnih kasa na pijacama propisana je novim Zakonom o fiskalizaciji, a rok u kojem bi prodavci trebalo da počnu da ih koriste je 30. april.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari