Deo programa Evropske unije 1

Zahvaljujući projektu „Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama“ u martu ove godine formiran je Dnevni centar za osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama.

Centar ima 15 korisnika starosti od 26 do 40 godina, a reč je o prostoru koji oni koriste u popodnevnim, dok ga u prepodnevnim satima koriste deca i mladi sa smetnjama u razvoju. Ugovor za realizaciju ovog projekta je potpisala rumska opština, kao nosilac projekta, sa Delegacijom Evropske unije 20. decembra, a deo je programa EU kao podrška inkluzivnom društvu. Ceo program vredi 5,4 miliona evra, od čega EU obezbeđuje 4,3 miliona. EU sprovodi program u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Glavni partner i realizator projekta je Centar za socijalni rad u Rumi. Opšti cilj projekta u Rumi je da doprinese unapređenju socijalnog uključivanja i smanjenje siromaštva među mladima sa intelektualnim i mentalnim smetnjama u rumskoj opštini.

Ukupna vrednost pomenutog projekta je 229.738 evra, od čega 86 procenata obezbeđuje EU, a ostatak je doprinos rumske opštine. U okviru programa inkluzivnog društva jedino je rumska opština dobila sredstva za dva projekta. Pored Dnevnog centra, realizuje se i projekat „Više iskustva za više mogućnosti – unapređenje socijalne inkluzije i zapošljavanje Roma“. Nedavno je bila i medijska promocija projekta Dnevnog centra kojoj je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, koji je istakao važnost upravo ovakvih projekata gde se dobijena sredstva direktno usmeravaju na krajnje korisnike i utiču na poboljšanje njihovih uslova života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari