Posle najave ministra prosvete Srđana Verbića da će prosvetnim radnicima u štrajku biti smanjena plata za vreme koje nisu držali nastavu, deo zaposlenih mogao bi da ostane i bez dnevnice, ako 17. marta potpuno obustave rad. Za taj datum, podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS), najavili su protest ispred zgrade Ministarstva prosvete, kako bi obeležili četiri meseca od početka štrajka u školama.

Glavni odbor Unije doneo je odluku da 17. marta njihovi članovi obustave rad, dok će Predsedništvo SRPS-a o tome raspravljati sutra. Kako saznaje Danas, u SRPS-u razmatraju nekoliko varijanti: da svi njihovi članovi obustave nastavu ili da se, u dogovoru sa direktorima škola časovi „udenu“ do 11 i 30 u prepodnevnoj smeni i posle 15 sati u poslepodnevnoj, kako bi prosvetni radnici mogli da dođu na protest. Treća varijanta je da prosvetari u školama u Srbiji stanu sa radom kako bi stigli na protest, a da njihove kolege u beogradskim školama ipak održe skraćene časove.

Tokom četvoromesečnog štrajka, prosvetari su potpuno obustavili rad samo 22. decembra. Ministar prosvete tada je zapretio ne samo oduzimanjem dnevnica već i pokretanjem disciplinskih postupaka protiv štrajkača, ali se potom predomislio, jer su navodno sindikati dostavili plan nadoknade izgubljenih časova. Verbić juče nije komentarisao najavu potpune obustave rada u delu škola, članica Unije, ali je podsetio da se „direktori moraju pridržavati zakona, u kome piše da zaposleni u štrajku imaju sva prava, osim na punu zaradu za vreme koje nisu radili“.

Verbić je nakon jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima Unije i SRPS-a izjavio da izmene sporazuma, koji su potpisala dva, od četiri reprezentativna sindikata prosvetara, nisu moguće, ali da bi aneks kolektivnog ugovora bio adekvatno rešenje.

– Mi i dalje stojimo na stanovištu da treba omogućiti i predstavnicima Unije i SRPS-a da dobiju one beneficije koje nudi poseban kolektivni ugovor i mi smo za to da se nađe neko zakonsko rešenje – dodao je Verbić.

Miodrag Sokić, potpredsednik SRPS, međutim, tvrdi da ih Verbić uslovljava da pre kolektivnog ugovora potpišu sporazum o prekidu štrajka, što je za sindikate neprihvatljivo, ukoliko ne dobiju dodatne garancije o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju tokom 2015. godine.

Štrajk i politika

Miodrag Sokić je oštro reagovao na jučerašnju Verbićevu izjavu da je štrajk „politički“, napominjući da su „takav stav iznosili svi prethodni ministri kada su došli u fazu da nemaju argumente“. “Mizerno je posle ovoliko vremena optuživati sindikate da su pod uticajem politike. Sindikati skoro četiri meseca štrajkuju i „vuku“ za sobom 50.000 ljudi, što nema ni u jednoj branši”, poručuje Sokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari