Deo zaposlenih boji se da će INEP biti privatizovan

Neobična dešavanja prate izbor direktora Instituta za primenu nuklearne energije

Ostavite komentar


  1. Ovoliki uticaj politike na nauku nije poznat od uvođenja višestranačja…žalosno i za svaku osudu!

  2. Čini se da zaista neobične okolnosti prate ovaj izbor direktora u INEP-u. Menjati članove UO u sred postupka izbora direktora je nečuveno.

  3. Iz ovakvog uzurpiranja procedure za izbor direktora je sasvim jasno da Ministarstvo zeli da nametne svog kandidata, tj. Mariju Gnjatovic. Postavlja se pitanje „zasto?“. Ona ukupno godinu i po dana ima naucno zvanje, kako je navedeno u njenoj biografiji na sajtu INEP-a. Iz toga da je na naucnom vecu izgubila sa 11:1. vidi se da vecina u istrazivaca ne smatra da bi ona bila dobar direktor, tj. smatra da bi zanemarivala one delatnosi INEP-a u koje se ne razume. I zasto Ministarstvo zeli jednu takvu osobu na celu INEP-a, ako vec postoji drugi kandidat koji ima podrsku, iskustvo, znanje i pre svega dobru nameru prema institutu? Ocigledno je da tu Ministarstvo ima neke planove – ali koje? Jedina stvar koja bi nekog mogla da zanima je zemljiste i mozda zgrade… Razumljivo je da su svi izuzetno zabrinuti. Ako se INEP pretvori u komercijalnu firmu, privatnu ili ne, sto je fokus programa Marije Gnjatovic, nauka ce posle 60 godina iz INEP-a nestati. Nece preko noci, ali ce nestati – a Srbija ce izgubiti 50 naucnika.

  4. To je stvarno tuzno. Deca i ovako odlaze da ih majke godinama ne vide. I sad kad vide da se ovako djonom ide na nauku… koliko ce ih se vise odluciti da ode bez povratka. Tuzno i pretuzno.

  5. Da li je na pomolu isti scenario kao sa Institutom „Jaroslav Černi“?! Ovome se treba stati na put, i to na vreme!

  6. Hm, za koga li ce glasati novopostavljeni clanovi UO, bas se pitam 😉 I sta ce to uciniti njihovim karijerama?

  7. Dok ne naucimo svi da reagujemo kad je jedan od nas ugrozen, unistavace nas jednog po jednog. A i ko nam kriv.

  8. Pokupih se ja ima godina dana… Zivim u sredjenoj zemlji… Bavim se naukom… Nostalgija pomalo ubija… Deca uce tudju istoriju… I hvala sto su nam ugovori na godinu dana… Da nam to nisu uradili trpela bih ja jos u nehumanim uslovima… Ovako ostq neka bol i neki zal… I tuga kad gledam kako nauku uništavaju

  9. Kako smo sejali, tako danas žanjemo. Božidar Đelić, za vreme dok je bio ministar za nauku, promenio je Zakon tako da UO instituta umesto 4 člana iz reda zaposlenih ima 3 člana. Tako je država obezbedila većinu za kontrolu Instituta. Osim toga, pre njegove izmene zakona direktor instituta se birao na predlog naučnog veća, a posle izmene zakona se bira uz pribavljeno mišljenje veća.

  10. Zašto se bojimo ? Pa zar nismo bukvalno aklamacijom prihvatili kapitalizam i srušili mrski socijalizam. Bato moj, povratka nema. Tražili ste, gledajte. Sada ćete imati plate 3000 evra, letovanja, zimovanja i sve ostale benefite. Pa zaboga, to je privatzacija. Biznis jel ?

  11. Odličan tekst Milice Radenković. Hirurški precizan prikaz društva u kom živimo. Ostaje pitanje zašto i ko je sledeći?

  12. Sledeci je jedan od istrazivacko-razvojnih instituta koji su dobili da popune upitnik kolika im je vrednost od Ministarstva privrede. Sta mislite koji ce prvo da prodaju?

  13. Nuklearna energija u rukama jedne konobarice i jedne ovakve?? Odoh ja odavde pre nego sto bude „bum“!

  14. Zasto bi vlast htela da unisti jedan naucni institut tako sto ce postaviti direktora koji ne zna kako institut funkcionise, koji omalovazava jednu od tri delatnosti instituta i to onu koja ga definise, koji nema ni znanja ni iskustva, koji nije postigao nista ni u prodaji, koji se zamerio svima, koga kolektiv stoga vecinski ne zeli, koji nema kocnicu kada daje javne izjave, koji ne postuje procedure, kome su pravila samo smetnja, za koga se moze ocekivati da pravi probleme i prekrsaje i ubuduce? Da li je to neka licna veza ili strateski cilj?

  15. Krajnje je neozbiljno i od kandidata koji je u zvanju naucnog saradnika da konkurise za mesto direktora instituta kakav je INEP, a jos neozbiljnije je da kandidat bude podrzan. A i UO bi trebalo da bude sastavljen bas od vanrednih profesora i visin naucnik saradnika.

  16. Mogu samo da kazem da je ovo sistematsko unistavanje intelekta, kao sto se unistava i umetnost i sve sto iole moze uzdici ljudski duh i unaprediti nas, zaista postalo uzasavajuce!!!!
    Nadam se da cemo uskoro svemu tome stati na put!

  17. Urušavanje obrazovanja i kulture u jednom društvu, a bez nauke nema ni jednog ni drugog, je oproban recept za razbijanje i uništavanje celog društva. Deo zaposlenih kome je stalo pre svega do toga čime se bave, a to može da bude stalo samo onome ko se time bavi na pravi način, opravdano su zabrinuti za budućnost jednog od poslednjih pravih naučnih instituta u Srbiji, koji ima realne rezultate. Takav stav je nasuprot stava da svako može da radi svaki posao,pa i da vodi naučni institut.

  18. Vec vidjeno.U mnogim institutima se to desavalo. Nije se postovala odluka NV, Na scenu stupa predsednik UO koji odradjuje prljave poslove za rad nečijih interesa.Naučna mafija na delu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.