Proljećni vjetar, u narodu nazvan razvigorac, ovih dana mještanima pljevaljskih sela koja se nalaze u neposrednoj blizini deponije pepela i šljake Termoelektrane, na Maljevcu, pričinjava niz problema. Kako kažu mještani Zbljeva, jednog od najugroženijih sela, problem je što na deponiji nema vodenog ogledala, odnosno što ono pokriva samo trideset odsto površine deponije.

Zbog takvog stanja je prije nekoliko dana u vrijeme održavanja sednice lokalnog parlamenta, ispred zgrade protestvovalo dvadesetak mještana iz sela Zbljevo i Komini, zbog odlagališta pepela i šljake Termoelektrane i prašine zbog koje su im životi ugroženi. Zbog ogromne prašine koja je nošena vjetrom zasula njihove kuće, mještani sela Zbljevo su noć prespavali u hotelu „Pljevlja“ i u privatnom smještaju, o trošku opštine, a sjutradan su se ponovo okupili na brani na Maljevcu kako bi još jednom skrenuli pažnju na svoje probleme.

Mještani su zatražili da ih Elektroprivreda iseli sa tog područja, jer su kako tvrde, uslovi u kojima žive nepodnošljivi. Oni su pozvali i odgovorne službe da procijene štetu koju je deponija, gdje se već skoro trideset godina odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane, pričinila njihovim kućama i imanjima.

Stanovnici Zbljeva su pozvali i ministre, posebno zaduženog za zaštitu životne sredine da ih posjeti i na licu mjesta upozna sa problemima koje im stvara deponija. Mještani najavljuju da će tražiti od rukovodstva Termoelektrane da zaposli nekog od brojne omladine, jer bi to, smatraju „bilo moralno, prema stanovnicima sela koje već više od dvadeset godina truju na razne načine“. Oni tvrde da niko od mještana tog sela, od kada postoji blok, nije zaposlen u Termoelektrani.

Mještani kažu da se najveći dio stanovništva, koje tu živi, bavi poljoprivredom, ali da zbog velike zagađenosti imaju problema sa plasmanom svojih proizvoda.

Domaćica Mila Macanović kaže da niko na pijaci neće da kupi sir, kajmak i mlijeko od nje ukoliko kaže da je iz Zbljeva, jer svi znaju da su proizvodi zatrovani. Ona kaže da je ponekad prinuđena da se koristi i lukavstvom kako bi prodala svoje proizvode, predstavljajući se da je iz drugog sela.

Selo Zbljevo su posjetili gradonačelnik Pljevalja dr Filip Vuković i tehnički direktor Termoelektrane Dobrilo Gačević. Vuković je podržao zahtjeve mještana u potpunosti i rešenje postojećeg problema on vidi u iseljavanju mještana, jer će se pepeo i šljaka odlagati na deponiju još najmanje tri godine.

Gačević je kazao da je stav poslovodstva Termoelektrane da se odlaganje nastavi na postojećoj, umjesto što se zagovara prelazak na novu lokaciju, da je trenutno odlaganje pepela iznuđeno jer „nisu imali druge mogućnosti da nešto urade zbog čuvanja stabilnosti brane. To je mnogostruko manji trošak, nego ići na novu lokaciju, jer imate taj trošak plus dodatni oko rekultivacije postojeće deponije. Narednih dana ćemo instalirati prskalice, na vodom nepokrivenom dijelu odlagališta tako da ćemo podizanje prašine svesti na najmanju mjeru“, ističe Gačević.

Stanovnici Zbljeva su najavili da će podnijeti tužbu protiv Elektroprivrede „jer ništa nisu preduzeli da zaštite njihovo zdravlje i imanja od štetnog uticaja deponije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari