Opštine Inđija, Stara Pazova, Ruma, Irig, Šid i Sremski Karlovci još februara prošle godine potpisale su Sporazum o saradnji i formiranju regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Inđija doneta je odluka o usvajanju regionalnog plana upravljanja otpadom za pomenute opštine koji je uradio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Opštine Inđija, Stara Pazova, Ruma, Irig, Šid i Sremski Karlovci još februara prošle godine potpisale su Sporazum o saradnji i formiranju regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Inđija doneta je odluka o usvajanju regionalnog plana upravljanja otpadom za pomenute opštine koji je uradio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Izgradnja takozvane regionalne deponije predstavljaće značajan korak u rešavanju ekoloških problema ovog dela Srema. To pretpostavlja separaciju smeća na samom izvoru, pravilno skladištenje, prenos do transfer stanica, mesta za tretman i konačne dispozicije.
Direktor JKP „Komunalac“ Slavko Puvača kaže da postojeća deponija ne ispunjava uslove, te da je predviđeno da se sanira i zatvori do sredine godine. Reč je o velikoj investiciji, pet miliona evra, koja bi bila otplaćena u narednih pet godina, a regionalni sistem upravljanja komunalnim otpadom izgradio bi se u fazama. Potrebna sredstva obezbedila bi se iz budžeta AP Vojvodine, pokrajinskih i evropskih eko fondova, sredstava banaka. Za regionalnu deponiju potrebna je površina od oko 30 hektara.
– Ovakve deponije uobičajene su u Evropi. Naš akcioni plan radili su stručnjaci Novosadskog univerziteta. Ovo je tek početak velikog projekta, a slede idejni i glavni projekat, o čemu će se SO ponovo izjašnjavati. Inače, elektronski i hemijski otpad ne nose se na deponiju, već će se čuvati u specijalnim posudama, a na području regije planirana je izgradnja spalionice. Regionalna deponija će zadovoljiti potrebe za narednih dvadeset godina – rekao je Puvača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari