Fudbaleri Partizana u odbranu naslova šampiona države krenuli su ubedljivom pobedom, od 5:0, nad novajlijom Novim Pazarom. Ovako su počinjali skoro svi novinski izveštaji sa utakmice prvog kola Superlige Srbije igrane na Topčiderskom brdu u subotu veče. Dogodilo se ono što se moglo i naslutiti. Desio se poraz koji nikoga u novom superligašu nije zabrinuo. Pre megdana znalo se koliko može Partizan, ne i Novi Pazar. Posle ove utakmice bilo bi neozbiljno reći da Novi Pazar nije dorastao najvišem rangu. Ipak su crno – beli šampioni ove zemlje.


I dok se među navijačima detalji utakmice sa Partizanom još prepričavaju fudbaleri i stručni štab u potpunosti su okrenuti susretu sa Radom. Svesni da 20. avgust i utakmica sa „građevinarimaô baca u zasenak sve ranije fudbalske datume, Novopazarci silno motivisani ulaze u predstojeći susret s namerom da u knjizi za sva vremena bude zapisano kako je u prvoj superligaškoj utakmici pred svojom publikom ostvarena pobeda. Jedan trijumf već je upisan. Vredni neimari u rekordno kratkom vremenu (tri meseca) uspeli su da izgrade potpuno novu zapadnu tribinu Gradskog stadiona, ulepšaju istočnu i obnove i prošire travnati tepih. Utakmica Novi Pazar – Rad počinje sutra u 16h i biće direktno prenošena na kanalu TV Arena1.

Rivalstvo Novog Pazara i Rada počelo je u tadašnjoj Drugoj ligi- Istok davne 1984. godine. Tada i kasnije Novopazarci su uglavnom izlazili kao pobednici na svom bunjištu, dok bi „građevinariô osvajali bodove na Banjici. Te jeseni, pre 27 godina, centralna tribina Radovog stadiona bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Jedni do drugih tiskali su se navijači dva tima. Danas nezamisliva scena za većinu fudbalskih utakmica. Beograđani su tog prepodneva, u to vreme utakmice ovog kluba počinjale su u 10 sati, žalili što na delu ne mogu da vide ubitačni tandem Ugljanin – Glavčić, jer dan uoči odlaska put Banjice neprevaziđeni Ćupe (Ugljanin) je imao sukob unutar kluba. Zato su videli jedan lepršav fudbal i njegove protagoniste Župića, Glavčića, Gusinca i Vukadinovića. Na drugoj strani bili su Vladan Radača, Ajder, Đoinčević, Korak, Ivica Jovanović, čovek koji je pre neku godinu maleni kiparski Apolon doveo do Lige šampiona. Na toj utakmici Rad je uputio jedan udarac na gol, na žalost Novopazaraca ta lopta je završila u mreži golmana Jovanovića. Novi Pazar je napadao, stvarao i promašivao šanse. Sreća tada nije pratila hrabre. Slobodan udarac koji je izveo Dejan Profilović sa dvadesetak metara, završio je na mestu gde se spajaju prečka i stativa. Čemu ovo podsećanje? Prosto po nekom zakonu verovatnoće sutrašnjem domaćinu bi sve što tada nije iskoristio kao gost trebalo da se vrati. Lepo bi bilo. Lepo bi bilo i kad bi dva preduzimljiva i mlada fudbalska predsednika, Bojan Radovanović i Ranko Stojić, uspeli da uspostave odnose između dva kluba kakvi su bili u vreme legendarnih Amira Beširovića i Milana – Selje Jovanovića.

Ako rezultat u duelu sa Partizanom nije bio u prvom planu u subotu će biti. Tim Mihajla Ivanovića i pored poraza u prvom kolu nema nameru da među privilegovanima igra samo jedno leto. Za razliku od više puta pominjanog prvog duela i onog od pre nekoliko godina odigranog u Novom Pazaru, koji bi svi, zbog tuče navijača i incidenata, što pre da zaborave, sve je novo. Nova je liga, novi stadion, novi fudbaleri. Na jednoj strani Admir Kecap, Borivoje Ristić i Miloš Bogunović, na drugoj Luka Milivojević, Nemanja Kojić i Andrej Mrkela – Superligaška premijera kakva se samo mogla poželeti pred ispunjenim tribinama savršeno umivenog stadiona. Trener Novog Pazara Mihajlo Ivanović nema većih problema kada se radi o sastavu tima za sutrašnju utakmicu. U ekipi neće biti na premijeri isključenog Filipa Stojanovića i Ivana Vujičića, koji je nezadovoljan statusom napustio Novi Pazar. Ohrabruje povratak, posle izdržane kazne, najiskusnijeg prvotimca Dragana Šarca. Takođe se očekuje se da će jednog od najboljih pojedinaca u meču sa Partizanom Filipa Stojanovića zameniti Edin Ademović.

Jedno je sigurno, bez obzira na krajnji rezultat utakmica Novi Pazar – Rad krupnim slovima će ući u anale fudbalskog Pazara, još ako se dogodi pobeda, eto uz krupna i zlatnih slova za sva vremena.

Neće se ponoviti 2004.

Tim sa Banjice mlađim zaljubljenicima u fudbal mnogo je poznatiji po ekstremnim navijačima nego po fudbalskim rezultatima. Dueli ove dve ekipe u skorijoj budućnosti više su obeležili vatreni okršaji dve navijačke grupe nego igra. I pored toga niko više ne veruje da bi mogle da se ponove nemile scene sa Gradskog stadiona iz 2004. godine.

Pazarski navijači za 10 plus

Disciplinska komisija FSS pokrenula je postupak protiv FK Partizan i FK Novi Pazar zbog nesportskog ponašanja navijača oba kluba na međusobnoj subotnjoj utakmici prvog kola Super lige. Takođe, a iz istih razloga, članovi Disciplinske komisije su odlučili da suspenduju Stadion Partizana za sve utakmice. O premijernoj utakmici Novog Pazara u Beogradu raspravljao je i Upravni odbor novopazarskog kluba.

– Zahvaljujemo se našim navijačma, koji su zaslužili ocenu „10+“, jer su tokom čitave utakmice isključivo navijali za svoj klub i bodrili svoje ljubimce, dok smo od pristalica „Parnog valjka“ sve vreme bili provocirani nacional- šovinističkim parolama i gromoglasnim skandiranjem sa ratno- huškačkom retorikom, saopštio je UO „Novog Pazara“. Ispade navijača na utakmici Partizan- Novi Pazar i odluku FSS o pokretanju disciplinskog postupka, komentarisao je i Sead Brunčević, direktor novopazarskog kluba. „Suspendovan je stadion Partizana. Ne vidim razlog zašto bi nas kažnjavali jer u protokolu piše da su naši navijači samo spominjali ime Mustafa a to nije ništa pogrdno, što je i delegat potvrdioö, rekao je Brunčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari