Deset stubova fašističke politike 1

Proučavajući filozofiju i propagandu, kao dete roditelja koji su izbegli iz Evrope u predvečerje Drugog svetskog rata, Džejson Stenli shvatio je da fašistička politika teži da podeli populaciju duž etničkih, rasnih i verskih linija.

To je bilo dovoljno da napiše knjigu Kako funkcioniše fašizam (Politika “Mi protiv njih”) koju je nedavno objavio Samizdat B92, u prevodu s engleskog Tanje Milosavljević.

Oslanjajući se na istoriju, filozofiju, sociologiju, kritičku rasnu teoriju i primere iz celog sveta – od Amerike u 19. preko Nemačke u 20, do Indije u 21. veku – Stenli identifikuje deset stubova fašističke politike koje lideri koriste da zadrže vlast, tako što dele populaciju na nas i njih: mitska prošlost, propaganda, antiintelektualizam, nerealnost, hijerarhija, viktimizacija, zakon i red, seksualna anksioznost, apelovanje na ruralne sredine, ukidanje socijalnih programa i razbijanje jedinstva.

Autor otkriva vitalno važne obrasce koji su danas široko rasprostranjeni i ukazuje na sablasni osećaj porasta fašističkih tendencija. Čitaoci će, tako što nauče da ih prepoznaju, moći da počnu da se odupiru njihovim štetnim dejstvima. Jer tek kad se nauči da se prepozna fašistička politika moguće je odupreti joj se njenim najgorim učincima i vratiti se demokratskim idealima.

Džejson Stenli profesor je filozofije na Univerzitetu Jejl. Napisao je pet knjiga, među kojima su najpoznatije Kako funkcioniše propaganda i Kako funkcioniše fašizam…, za koju je istoričar Jan T. Gros rekao da je obavezna literatura za sve nas koji ozbiljno shvatamo svoju građansku odgovornost

. Stenli je član upravnog odbora Inicijative za zatvorsku politiku, a za NJujork tajms, Vošington poust, Boston rivju, Hroniku visokog obrazovanja i Prodžekt sindikejt često piše o temama kao što su propaganda, sloboda govora, demokratija i autoritarizam. Knjiga Kako funkcioniše fašizam… dobila je 2016. nagradu za filozofiju Udruženja američkih izdavača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari