Možda ne brojna kao Drinska regata, ali ništa manje zabavna i zanimljiva nije ni tradicionalna Đerdapska regata koja krajem jula, evo već deseti put, kreće nizvodno Dunavom od ribarske varošice Tekija do Kusjaka. Trodnevnu regata tokom koje veseli karavan zaljubljenika u Dunav prelazi 92 kilometra organizuje Kajakaški klub Tekija iz istoimene dunavske varošice.


Kreće se sa tekijanske plaže, regataši prolaze kroz srpsku prevodnicu HE Đerdap 1, predah imaju u hotelu „Đerdap“ u Kladovu, a prva etapa dužine 26 kilometara završava se u rekreativnom centru Karaula u Maloj Vrbici gde će učesnici regate provesti prvu noć. Najduža etapa prelazi se drugog dana regate, u subotu, i duga je 46 kilometara koliko deli Malu Vrbicu i Brzu Palanku, dok trećeg, poslednjeg dana, učesnici regate prelaze 20 kilometara razdaljine od Brze Palanke do Kusjaka.

Ova tradicionalna manifestacija nema već turistički karakter. Regataši u proseku prelaze šest do sedam kilometara na sat, tako da ni vrsta plovila, odnosno da li se vesla ili čamce pokreću motori, nije presudna. Kajakaški klub Tekija očekuje da će i ove godine biti oko 200 učesnika iz čitave Srbije, a pokrovitelj desete, jubilarne Đerdapske regate je PD „Đerdap“, a generalni sponzor Kompanija „Tekijanka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari