Demokratski senator Barak Obama ubedljivo je pobedio senatorku Hilari Klinton na preliminarnim izbroima za predsedničku nominaciju u Viskonsinu i na Havajima, koji su bila njegova deseta uzastopna pobeda. Obama je tako učvstio svoj rezultat uoči važnih izbora u Ohaju i Teksasu i smanjio podršku Klintonove među ženama i sindikalcima.

Demokratski senator Barak Obama ubedljivo je pobedio senatorku Hilari Klinton na preliminarnim izbroima za predsedničku nominaciju u Viskonsinu i na Havajima, koji su bila njegova deseta uzastopna pobeda. Obama je tako učvstio svoj rezultat uoči važnih izbora u Ohaju i Teksasu i smanjio podršku Klintonove među ženama i sindikalcima. Anketiranje birača nakon napuštanja glasačkih mesta u Viskonsinu, pokazalo je da je senator iz Ilionisa uspeo da privuče i najlojalnije pristalice Klintonove, radničku klasu i žene belkinje.
S republikanske strane, senator iz Arizone Džon Mekejn osvojio je ubedljivu pobedu nad Majkom Hakabijem u Viskonsinu i državi Vašington, i tako učvstio svoju poziciju za osvajanje partijske nominacije. Budući da trenutno izgleda da će se na glavnim izborima u novembru suočiti Mekejn i Obama, rivali su u jučerašnjim govorima već počeli međusobne verbalne napade. Tako je Mekejn napao Obamu, optužujući ga da je zbunjen povodom spoljne politike i da „prosipa šuplja obećanja“. Obama je uzvratio kasnije u svom govoru u Hjustonu, Teksas, da Mekejn predstavlja jučerašnju politiku a da narod želi da bude deo današnjice. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 63 nasuprot 37 odsto birača veruje da bi Obama, za razliku od Klintonove, mogao lakše da porazi republikanskog kandidata na jesenjim izborima. Njeni poslednji porazi, smatraju analitičari, ostavljaju joj malo prostora za neka velika očekivanja i dodaju da je njen put uspeha trenutno kao hod po ivici. Nakon poslednjih pobeda, Obama ima podršku 1.319 delegata, a Klintonova 1.245.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari