Desetine hiljada evakuisano zbog požara koji se i dalje širi u severnoj Kaliforniji 1Foto: EPA-EFE/KYLE GRILLOT (Ilustracija)

Zbog šumskog požara u severnoj Kaliforniji koji se i dalje širii lokalne vlasti proglasile vanredno stanje i naredile hitnu evakuaciju barem 13.000 ljudi iz pogođenog područja, dok se očekuje još dana sa veoma visokim temperaturama.

Veliki požar koji još uvek nije zauzdan bukti blizu grad Orovila u okrugu But na oko 70 kilometara severno od Sakramenta, na površini od 12,1 kvadratnih kilometara.

Nije bilo zvaničnog izveštaja o uništenju imovine. Fotograf Asošiejted presa video je vatru kako guta tri kuće u predgrađu Orovila.

Kancelarija guvernera saopštila je kasno u utorak da je odobreno federalno finansiranje za pomoć u gašenju požara. Guverner Gevin Njusom je aktivirao Državni operativni centar da koordiniše reakciju Kalifornije, pošalje međusobnu pomoć dok reaguju na pretnje šumskim požarima i velikom toplotom.

Stanovnici su stajali na okolnim padinama, dok su avioni za gašenje požara ispuštali vodu kako bi sprečili širenje vatre.

Uzrok požara se istražuje. Crvena upozorenja za kritične vremenske uslove za požar, uključujući jak severni vetar i nizak nivo vlažnosti, bila su na snazi kada je požar izbio.

Danas su prognozirane još visoke temperature iznad 37,8 stepeni Celzijusa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, a očekuje se da će se visoke temperature nastaviti i naredne sedmice.

Vlasti su upozorile na pune pravne posledice za bilo kakvu nedozvoljenu upotrebu vatrometa tokom praznika Dana nezavisnosti 4. jula.

Više desetina drugih požara, većinom manjih, je aktivno u Kaliforniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari