Više od 70 osoba poginulo je u žestokim sukobima u Siriji, saopštile su juče nove podatke o žrtvama sirijske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Prema tim podacima, 26 civila, 34 vojnika i 12 dezertera poginulo je u oružanim sukobima, dok je 60 osoba povređeno.


Podatke je objavila Opservatorija za ljudska prava čije je sedište u Velikoj Britaniji, prenela je Beta. Većina žrtava stradala je u provinciji Dera gde je pre osam meseci, 15. marta počela opšta pobuna protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Četiri civila poginula su u sukobu sa snagama bezbednosti u Homsu. Sirijska nevladina organizacija izrazila je strahovanje da bi broj žrtava mogao da bude i veći jer su neki od povređenih u vrlo teškom stanju.

Pristalice Bašara al-Asada napale su ambasadu Jordana u Damasku reagujući na zahtev kralja Abdulaha II da sirijski predsednik podnese ostavku. Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Jordana Mahmud Kajed saopštio je da se u ponedeljak oko 100 demonstranta okupilo pred ambasadom u Damasku pošto je kralj u intervjuu za Bi-Bi-Si kritikovao sirijsku vlast.

Tri demonstranta su se popela na ogradu i skinula zastavu Jordana. Niko, međutim, nije ušao u zgradu Ambasade i nema povređenih, navodi Beta. Predstavnik jordanskog ministarstva je odbio da odgovori na pitanje da li će Jordan povući ambasadora, kao što je zatražila Arapska liga. Nekoliko ambasada u Damasku je napadnuto u subotu kada je Arapska liga odlučila da Siriju suspenduje iz članstva. Napadnute su ambasade Saudijske Arabije, Katara i Turske u Damasku, kao i turska i francuska diplomatska misija u Latakiji i Alepu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je izgubio poverenje u režim sirijske vlade i upozorio predsednika Bašara Asada da će ga nasilno suzbijanje antivladinih protesta obeležiti kao jednog od „krvavih vođa“. Erdogan se sirijskom predsedniku obratio sa omalovažavanjem, nazvavši ga po imenu, i poručio mu da mora da kazni odgovorne za napade na turske diplomate u toj zemlji. Turska je evakuisala porodice svojih diplomata u Siriji nakon subotnjih napada na ambasadu u Damasku i konzulate u Alepu i Latakiji.

Sirijski nacionalni komitet zadužen za izradu novog ustava održao je juče u Damasku svoju treću sednicu, prenela je agencija SANA. Na sednici je bilo reči o „osnovnim principima ustava koji se odnose na politički i ustavni sistem, ekonomska, socijalna i politička pitanja pravne države, pluralizma, izbornog sistema, lokalne administracije, nezavisnosti sudstva“. Sirijski šef diplomatije Valid al-Moalem u ponedeljak je izjavio da je „zavera“ protiv te države osuđena na propast i ocenio da stavovi Kine i Rusije, koje se protive sankcionisanju režima u Damasku, neće biti promenjeni. Predstavnici vlasti, suprotno informacijama opozicije, ponavljaju da se situacija u Siriji stabilizuje.

Tuča u TV emisiji

Bejrut – Dvojica libanskih političara koji su pred televizijskim kamerama raspravljali o nemirima u susednoj Siriji, razmenili su udarce u studiju, javila je juče agencija Asošijeted pres. Prema oceni AP-a, ova tuča uživo je pokazatelj duboke podele među Libancima u stavu prema Damasku. Do sukoba je došlo sinoć, između bivšeg poslanika Mustafe Aluša, protivnika vlasti u Damasku, i šefa libanskog ogranka sirijske vladajuće Baas partije Fajeza Šukura. Aluš je za sirijskog predsednika rekao da je lažov, i od tog trena su on i njegov sagovornik, Šukur, počeli da razmenjuju uvrede. Zatim su jedan na drugog bacili čaše s vodom, a naposletku je Šukur pokušao da stolicom udari Aluša. Demonstracije u znak podrške sirijskom režimu i kontrademonstracije njegovih protivnika uobičajena su pojava u Libanu čija je politika decenijama pod jakim uticajem Damaska. Beta – AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari