Devastacija Kalemegdana uz saglasnost Zavoda

Velike stepenice i Pobednik po projektu nadležnih, ali Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ćuti o gondoli

Ostavite komentar


  1. Kao da su se zarekli da poruse sve sto je lepo u mom Beogradu. Pa ko su ti ‘dodjosi’.? Hmmm…Bugojno caruje.

  2. Skorojevići uništiše sve! Sram vas bilo a i nas što vas trpimo da nam napravite kičeraj na sve strane. Ni za Farmu niste a kamoli da vodite jedan grad! Bruka za Beogradjane kada to dopuštaju!

  3. Kako zaustaviti ove bolesnike dok ne unište Beograd? Treba li da dočekamo da prave još jedan tržni centar na mestu Narodnog Pozorišta ili poslovni centar na mestu Narodnog muzeja? Stop rušiteljima Beograda!

  4. Restauracija i konzervacija su postupci kojima se neko delo vraća u prvobitno, originalno stanje i usporava proces daljeg starenja, a strogo se vodi računa o tome da materijali, tehnički i tehnološki postupci budu identični ili što bliži onima koji su korišćeni u vreme nastanka dela (knjige, umetničke slike, spomenika, zgrade, ulice itd.). Primera radi, čuveni most u Mostaru nije restauriran i konzerviran nego je napravljen nov, betonski, sa izgledom starog kamenog. Skadarska ulica nije restaurirana i konzervirana zato što je originalno staro kamenje zamenjeno novim, a da stvar bude još gora ispod je izgrađena asfaltna podloga. Potpuno isto, suprotno svim principima zaštite kulturnih dobara, sada se dešava s kalemegdanskim Velikim stepenicama. Umesto da se stare podloge učvrste i obnove, one se lome i umesto njih će se staviti nove. To ne samo da je nedopustivo sa stručne strane, to je svojevrsan kulturni vandalizam.

  5. K’o u onom vicu od pre 70….i…kusur godina:“…a tu ima gvozdja ????“. Da da druze stari tu raste grozdje !!! Odlicno,pa tu moze zelezara da se gradi ?? Ali druze stari,ne gvozdje…grozdje…! Pa dobro,majku mu boz’ju,kad’ ima gvozdja sto ne gradite zelezaru ?? Hmmmm….Pero…dodji ‘vamo. Rek’o stari….zelezara…gradi !!!

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 10

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.