Devet decenija Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta  1Fotografija sa izložbe : Arheološka zbirka

Značajan jubilej, devet decenija postojanja, Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta obeležava reprezentativnom izložbom.

Na izložbi „90 godina Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta“ kojom se obeležava i 150 godina od rođenja Miloja M. Vasića, osnivača Zbirke i pokretača istraživanja na Vinči kod Beograda,  predstavljeni su najvažniji predmeti iz fonda Arheološke zbirke  koji potiču sa lokaliteta poput Lepenskog Vira, Vlasca, Vinče, Židovara i Postenja, kao i predmeti sa lokaliteta u kojima su saradnici Zbirke aktivno učestvovali proteklih godina – Blagotin i Remezijana.

-Najstariji predmeti potiču iz perioda mezolita (cca. 9500 godina) dok su najmlađi iz 13. veka, sa srednjevekovnog Postenja – saznaje Danas od upravnika Arheološke zbirke Marka Jankovića, koji dodaje da srednjevekovno Postenje, koje iako deo fonda Arheološke zbirke, do sada nije izlagano na izložbama.

Arheološka zbirka je inače osnovana 1929. godine na predlog profesora Miloja M. Vasića i uz finansijsku pomoć kolekcionara, filantropa i vlasnika novina ser Čarlsa Hajda iz Birmingema, koji je finansirao i nekoliko istraživačkih kampanja. Kako navodi Marko Janković, arheološki materijal i dokumentacija sa kampanja 1929-1934. godine i danas čine jezgro Arheološke zbirke.

Devet decenija Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta  2
Fotografije sa izložbe : Arheološka zbirka

-Vasić je imao ideju da se Zbirka stalno i iznova obogaćuje, tako da poseduje arheološki materijal iz svih arheoloških razdoblja, a kako bi se studenti arheologije obučavali i upoznavali sa radom na materijalu. I nakon 90 godina, osnovna namena Arheološke zbirke se nije mnogo promenila. I danas, Arheološka zbirka predstavlja mesto na kojem studenti arheologije, sada i formalno, prolaze kroz osnove metodoloških i teorijskih postupaka i veština potrebnim za rad u arheologiji. Pored toga što baštini značajan fond arheološkog materijala i učestvuje u nastavi i edukaciji generacija arheologa, Arheološka zbirka je značajna i kao naučna jedinica- kaže upravnik Arheološke zbirke.

Devet decenija Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta  3

Marko Janković objašnjava da su neki od najvažnijih predmeta, dokumentacije i arhivske građe smešten je upravo u njenim depoima. Neke od njih  su antropomorfne figurine Vidovdanka i Lady of Vinča, čuvena Hajd vaza ili srebrne fibule sa Židovara.

Zvanični fond Arheološke zbirke sastoji se od desetina hiljada predmeta koji potiču sa lokaliteta Lepenski Vir, Vlasac, Vinča, Židovar, Tekija i Postenje. Pored arheološkog materijala, sačuvana dokumentacija i arhivska građa predstavljaju važan izvor podataka za istraživače koji se bave istorijom discipline, ali i aktuelnim istraživačkim problemima.

Izložba „90 godina Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta“  biće otvorena tokom čitave naredne godine, u prostorijama Arheološke zbirke u prizemlju Kapetan Mišinog zdanja. Povodom jubileja, u toku je priprema i zbornika naučnih radova posvećenim istoriji discipline, kao i savremenim istraživanjima koja se odnose na materijal i građu koju baštini Arheološka zbirka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari