Devet fakulteta Beogradskog univerziteta povećalo je školarine na osnovnim studijama za narednu školsku godinu, dok je samo Fakultet za fizičku hemiju snizio cene školovanja za samofinansirajuće studente i to na sva tri novoa studija. Tako će na osnovnim studijama studenti sada plaćati 60.000 dinara, odnosno šest hiljada manje nego lane, rečeno je na jučerašnjoj sednici Senata BU.

Školarine su povećali Šumarski (sa prošlogodišnjih 60.000 na 72.000 dinara), Fakultet bezbednosti (sa 106.500 na 110.500), Učiteljski (sa 90.000 na 94.500), Matematički (sa 120.000 na 130.000), Biološki (sa 80.000 na 85.000) i Geografski (sa 80.000 na 86.000 dinara). Rudarsko-geološki, FON i Medicinski su podigli školarine od 1.000 do 1.600 dinara, što nije dodatni namet za studente, jer je to taksa za rad Rektorata koju su i ranije plaćali, ali nije ulazila u sastav školarine, objasnio je rektor BU Vladimir Bumbaširević.

Senat će predloge školarina za narednu školsku godinu poslati Ministarstvu prosvete na mišljenje, koje nije obavezujuće, jer je konačna odluka o cenovniku na savetima fakulteta. Prorektor za finansije BU Miodrag Popović je naveo da su školarine povećane neznatno i da je većina fakulteta, poštujući preporuku Ministarstva prosvete, sada objedinila troškove koje su samofinansirajući studenti ranije plaćali mimo školarine. On je kazao da je, uvažavajući ovu preporuku, osam fakulteta podiglo cenu školovanja za samofinansirajuće akademce na master studijama, da su je dva smanjila, dok je na doktorskim studijama školarina do 10 odsto skuplja na sedam visokoškolskih ustanova, a jeftinija na jednoj.

– Država za jednog budžetskog studenta plaća u proseku 250.000 dinara. To znači da su školarine za samofinansirajuće studente na mnogim fakultetima nekoliko puta manje od onoga što daje država. Generalno gledano, beogradski fakulteti su jeftiniji od drugih u Srbiji – naveo je Popović.

A objašnjenje za to, koje nije pomenuto na Senatu, je činjenica da svi univerziteti u Srbiji imaju i programe iz oblasti umetnosti, koji su najskuplji, dok su u prestonici oni objedinjeni na fakultetima u okviru Univerziteta umetnosti.

Rektor Vladimir Bumbaširević je naveo da školarine nisu realan odraz troškova studija i da su prilagođene finansijskim mogućnostima roditelja.

Milivoje Ćorović, predsednik Studentskog parlamenta BU kaže da se studenti protive poskupljenju svih nameta, uključujući i školarine.

Bumbaširević kandidat za rektora

Izborno veće Medicinskog fakulteta u Beogradu jednoglasno je juče predložilo Vladimira Bumbaširevića za kandidata za još jedan mandat rektora Univerziteta u Beogradu. Fakulteti imaju rok do 31. marta da predlože kandidate za prvog čoveka BU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari