Osam stranaka i jedna koalicija učestvovaće na vanrednim lokalnim izborima 7.juna u Kosjeriću. Vanredni izbori u toj opštini raspisani su nakon što je Vlada Srbije, u februaru ove godine, raspustila lokalnu skupštinu, koja se, zbog nedostatka kvoruma i mnoštva problema, nije sastala duže od tri meseca. Vanredni lokalni izbori u toj opštini znače i kraj prinudne uprave u Kosjeriću.

Na izborima u nedelju ućestvovaće SPO, DS, G17 plus, SNS, DSS, koalicija SPS – PUPS – JS, NS, SRS i LDP. Prva na listi SPO je dr Ljiljana Kosorić, DS predvodi mr Dragan Vujadinović, G17 plus dr Svetlana Slavković, SNS Milijan Stojanić, DSS Mirko Stojković, koaliciju SPS-PUPS-JS Dragan Vujić, NS Gordana Marković, LDP Milan Damjanović, a SRS Ivan Spasojević.

Zanimljivo je da većina izbornih lista (osim DS, SPO i G17 plus) u svojim nazivima, umesto kadrova iz tog gradića, sadrži imena predsednika stranaka u Beogradu, a pažnju čaršije privlači i to što je Milijan Stojanić, poznati kulinar, u rubrici „zanimanje“ naveo da je akademik.

Na devet izbornih lista nalazi se ukupno 240 kandidata (jedino LDP nije predložio svih 27 kandidata za odbornike, koliko ih broji skupština, što znači da će se u nedelju za jedno odborničko mesto takmičiti devet konkurenata).

U birački spisak upisano je 10.888 građana, što je za 200 birača manje nego na prethodnim lokalnim izborima. Oni će u nedelju glasati na 30 biračkih mesta.

Na prethodnim lokalnim izborima, u skupštini od 27 odbornika, koalicija Za evropski Kosjerić imala je 12 mandata, a skupštinsku većinu tada su formirali DSS koja je imala pet, SRS četiri, Nova Srbija i koalicija SPS – PUPS sa po tri mandata. Po konstituisanju vlasti, bilo je problema sa kvorumom za održavanje sednica SO, pa je poslednja održana u avgustu prošle godine. Neuspehom su završeni i pokušaji opozicije da uspostavi novu skupštinsku većinu, a dodatni stranački galimatijas izazvao je prebeg trojice odbornika SRS u novoformiranu SNS. Nakon toga, skupština je raspuštena, a početkom marta ove godine uvedene su privremene mere i imenovan petočlani Privremeni organ, koga čine dva predstavnika DS i po jedan iz SPO, DSS i SRS.

Indikator stranačkih rejtinga

Rezultati lokalnih izbora u Kosjeriću, opštini iz koje se mladi stalno iseljavaju, jer su bez posla i ne vide perspektivu, svakako će biti dobar indikator o rejtingu stranačkih ponuda u Srbiji. Tokom izborne kampanje, kao nikada pre, ova varošica bila je zapljusnuta ministrima i stranačkim liderima iz Beograda (jedino nije dolazio Boris Tadić), a ukoliko ostvare bar pola od onoga što su obećali, Kosjerić bi mogao da postane srpski Eldorado. S druge strane, tezi da je vlast u Zemunu i Voždovcu kao bogatim opštinama, strankama mnogo bitnija, trebalo bi suprotstaviti istinu da je Kosjerić, u socijalnom i ekonomskom smislu, realniji portret Srbije, pa bi nedeljni izborni skor u toj varošici mogao da bude i realna poruka birača političarima u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari