Koncertom pijaniste Aleksandra – Saše Serdara u Pirotu je počela koncertna sezona Doma kulture koja će trajati narednih devet meseci. Serdar je publici u sali Doma kulture svirao dela Baha, Skarlatija, Šopena, a ulaz je bio besplatan. Koncert u sali Doma kulture pratilo je oko stotinu posetilaca.


– Svirao sam jedan prijatan i slušljiv program koji jedno veče može da učini prijatnim. Mislim da je ovo jedinstven primer da neki grad u Srbiji organizuje koncertnu sezonu. Ovo je veliki poduhvat Doma kulture koji će iz meseca u mesec organizovati koncerte. Mislim da će ovu inicijativu podržati naši najbolji umetnici i organizovati koncerte u Pirotu – rekao je za Danas Aleksandar Serdar, pijanista i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Fakultetu umetnosti u Nišu.

Serdar kaže da u Srbiji klasična muzika skoro i da ne postoji, osim u Beogradu i manje u Nišu i Novom Sadu. – Pirot je jedini grad koji je napravio jednu ozbiljnu koncertnu sezonu koja će trajati devet meseci – rekao je Serdar.

Ovaj umetnik je pre dve godine bio inicijator „Nacionalne koncertne sezone“ koja je trajala dve godine i koju je podržalo Ministarstvo kulture.

– Koncerti su se, iz nedelje u nedelju, održavali u 16 gradova Srbije, među kojima je i Pirot. Pokazalo se da su gradovima gde su koncerti održavani potrebni ovakvi sadržaji. Dolaskom novih ljudi u Ministarstvo to je potpuno obustavljeno – kaže Serdar.

Urednik programa u Domu kulture Nebojša Icić rekao je za Danas da će koncertna sezona trajati devet meseci i da će se koncerti klasične muzike organizovati svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu.

– Učestvovaće oko dvadesetak najvećih imena naše, evropske i svetske scene, a imaćemo i jednu operu. Koncerti su besplatni i očekujem da će publike iz meseca u mesec biti sve više. Sve koncerte ćemo snimati i onda prezentovati medijima, ali i na društvenim mrežama Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu – kaže Icić i najavljuje da će pirotska publika u decembru moći da vidi opersku predstavu „Madam Beterflaj“ Opere Narodnog pozorišta iz Beograda.

Organizator koncertne sezone je Dom kulture, a pokrovitelj SO Pirot.

Publika koja je bila na koncertu Aleksandra – Saše Serdara bila je veoma zadovoljna.

– Pirot ima kultivisanu publiku željnu ovakvih događaja. Ovakve koncerte treba češće organizovati. Bili smo razočarani kad je prekinut program „Nacionalne koncertne sezone“ – kaže profesorka književnosti u penziji Nadežda Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari