Devet meseci kod sudije 1Foto: Logo

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštila je danas da ni devet meseci nakon što je tužila Vladu Srbije i Kancelariju za Kosovo i Metohiju zbog nedostavljanja dokumentacije u vezi sa javnom nabavkom kamera na Kosovu slučaj nije odmakao dalje od dodeljivanja sudiji.

Posao vredan oko milion evra obavljen je dok je na čelu kancelarije bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da je reč o koruptivnom poslu, navodi Krik.

Kada je tokom ranije provere imovine Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da ministar Aleksandar Vulin ne može da objasni poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan, sa tim u vezu dovela je javnu nabavku kamera za opštinu Zvečan.

Kamere je nabavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju na čijem čelu je u tom trenutku bio Vulin. Posao vredan oko milion evra dodeljen je firmi „DBS Konsel security service“.

Dokumentaciju o spornoj dodeli posla novinarka KRIK zatražila je od Kancelarije, ali je iz te institucije odgovoreno da dokumenta nose oznaku „strogo poverljivo“ i da ne mogu biti dostavljena.

S obzirom na to da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja protiv rešenja Vlade Srbije ne može podneti žalba Povereniku za informacije od javnog značaja, već samo pokrenuti upravni spor, Krik je podneo tužbu Upravnom sudu. Postupak nije počeo ni devet meseci kasnije.

Prema zvaničnoj evidenciji Ministarstva pravde predmet je primljen u sud 18. decembra prošle godine, a sledećeg meseca je dodeljen sudiji Jasmini Vukašinović. Nakon toga se ništa se nije dogodilo.

Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja pokušali smo da dođemo do više detalja o tome koje su sve radnje preduzete u predmetu, međutim, ni na to nismo dobili odgovor, ističe Krik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari