U zemljotresu jačine 5,4 stepeni koji je pre tačno devet meseci pogodio Kraljevo i okolinu poginuli su Natalija i Siniša Stašić, više od 180 osoba je povređeno, a oko 15.000 objekata oštećeno.



Ukupna šteta procenjena je na oko 2,5 milijardi dinara, a država je odredila 1. oktobar kao krajnji rok za okončanje sanacije porodičnih i delom objekata za kolektivno stanovanje. Prvobitno je bilo procenjeno da ima 800 porodičnih objekata za rušenje, ali kako nisu svi pre zemljotresa korišćeni za stanovanje biće potrebno nešto manje od 500 novih montažnih kuća.

Do sada je podignuto više od 400. Početkom aprila u Kraljevu je formirano posebno odeljenje koje je od Štaba za vanredne situacije preuzelo izvršne poslove vezane za sanaciju posledica zemljotresa, u okviru koga je angažovano tridesetak zaposlenih. Oko 12.500 objekata sa manjim naprslinama svrstano je u prvu, drugu i treću kategoriju oštećenja.

– Novčana naknada za materijal potreban za popravku tih objekata isplaćena je za oko 3.000 priloženih zapisnika. Dinamikom isplate za oko 250 korisnika dnevno, taj posao ćemo završiti do polovine septembra – izjavio je koordinator u Odeljenju za sanaciju posledica zemljotresa Aleksandar Čolović. On je izrazio sumnju da će, zbog kašnjenja izrade projekata sanacije, na vreme moći da bude završena i isplata naknade za materijal potreban za popravku kuća iz četvrte i pete kategorije.

– Stiže svega četiri do pet projekata dnevno, dobili smo 1.100 od oko 1.700 projekata, pa je lako izračunati da do 1. oktobra svi projekti neće biti završeni – rekao je Čolović. Štetu je naplatilo oko 1.000 od 8.500 vlasnika stanova. U zavisnosti od kategorije oštećenja naknade iznose 100, 200, 300 ili 400 dinara po kvadratnom metru stana. 

Na vreme u školu

Pre 10 dana počela je seizmička sanacija 15 osnovnih i srednjih škola. Za nju je obezbeđeno oko 110 miliona dinara, a ministar prosvete obećao je da će do početka školske godine svi objekti moći da prime đake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari