Petnaest osoba, među kojima i sedmogodišnja devojčica, poginulo je u jučerašnjim sukobima u jemenskoj prestonici Sani između vladinih snaga i pristalica moćnog plemenskog vođe šeika Sadeka al Ahmara, javio je bolnički izvor. Time se na 62 popeo broj mrtvih u poslednja dva dana u Sani. U okršajima u sredu poginulo je 47 ljudi. Većina poginulih su borci s obe strane, a devojčica je pogođena zalutalim metkom u svom stanu.


U Sani se proteklih dana vode žestoke borbe između boraca šeika al Ahmara, vođe plemenske konfederacije Hašed, koji podržava antivladine demonstrante, i snaga vernih jemenskom predsedniku Aliju Abdalahu Salehu. Plemenski izvori javljaju da se hiljade plemenskih boraca juče uputilo ka Sani da pomognu Al Ahmaru, čije snage se sukobljavaju sa vladinim snagama.

Protiv Saleha, na vlasti 33 godine, počeli su antivladini protesti u januaru. Oni su uglavnom bili mirni do 23. maja. Saleh odbija da ode s vlasti i pored međunarodnih pritisaka i pritisaka moćnih suseda iz zemalja Persijskog zaliva. U zemlji su takođe aktivni jedan ogranak Al Kaide i druge ekstremističke grupe. Ove nedelje su u Jemenu bila tri glavna žarišta – borbe u glavnom gradu Sani, rasturanje antivladinih demonstranata u Taezu, na jugu zemlje, i borbe sa pripadnicima Al Kaide i islamističkim borcima u priobalnom gradu Zindžibaru.

Vladine snage su u ponedeljak sa glavnog trga u Taezu razbile četvoromesečne sedeće demonstracije, kada je poginulo preko 50 ljudi, prema procenama Ujedinjenih nacija. Agencije javljaju da su juče u Taezu izbili sukobi između naoružanih protivnika vlasti i jemenskih vladinih snaga.

Poremećen vazdušni saobraćaj

Letovi sa aerodroma u Sani su obustavljeni, a neki su prebačeni na aerodrom u Adenu zbog žestokih sukoba u jemenskoj prestonici, rekao je izvor sa aerodroma. Aerodrom u Sani je na nekoliko sati bio zatvoren i 25. maja zbog sukoba vladinih snaga i pripadnika plemena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari