Svi Zastavini sindikati demantovali su, zajedničkim saopštenjem za javnost, glasine da su potpisali saglasnost da društvo Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO) bude ugašeno 31. avgusta ove godine.
„Obaveštavamo javnost da glasine o navodnoj saglasnosti Zastavinih sindikata sa odlukom Vlade o gašenju ZZO predstavljaju klasične dezinformacije, smišljene u kuhinjama onih mešetara koji rukovodeći se principima tipa ’što gore, to bolje’, pokušavaju da podele i međusobno posvađaju radnike.

Svi Zastavini sindikati demantovali su, zajedničkim saopštenjem za javnost, glasine da su potpisali saglasnost da društvo Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO) bude ugašeno 31. avgusta ove godine.
„Obaveštavamo javnost da glasine o navodnoj saglasnosti Zastavinih sindikata sa odlukom Vlade o gašenju ZZO predstavljaju klasične dezinformacije, smišljene u kuhinjama onih mešetara koji rukovodeći se principima tipa ’što gore, to bolje’, pokušavaju da podele i međusobno posvađaju radnike. U tom poslu prednjače upravo oni partijsko-sindikalni lideri čiji su mentori u leto 2001. svu ovu ’kašu’ sa ZZO i zakuvali“, ističe se u jučerašnjem zajedničkom saopštenju svih sindikalnih organizacija koje deluju u Zastavi.
Ističe se da je sindikalno jedinstvo ovoga puta mnogo jače nego 2001, te se, otuda, „preporučuje svima da se ne igraju sa sudbinom 4.414 radnika ZZO i njihovih porodica“.
Predsednik Sindikata u ZZO Čedomir Pajević za Danas kaže da sindikati nijednom od radnika sa evidencije ZZO ne sugerišu da ne prihvati ponuđeni socijalni program Vlade i da, uz otpremninu, ne raskine radni odnos sa tim društvom.
– Svaki radnik koji nađe sebe u tom programu, odnosno proceni da mu neka od ponuđenih opcija odgovora, slobodno može da uzme otpremninu i ode sa evidencije ZZO. Ono na čemu, međutim, mi u sindikatima insistiramo jeste to da nijedan radnik sa evidencije ZZO, shodno Sporazumu sa Vladom iz 2001, ne sme da ostane nezbrinut – kaže Pajević.
On dodaje da se Zastavini sindikalci spremaju za nove pregovore sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, zakazane za 14. avgust, ali da se istovremeno pripremaju i za početak protesta ovdašnjih radnika, koji treba da počnu nedelju dana docnije, preciznije 20. avgusta. Toga dana, prema Pajevićevim rečima, najpre će se, u hali „Jezero“, okupiti radnici sa evidencije ZZO, a dan-dva kasnije pridružiće im se i ostali zaposleni u Zastavinim i drugim kragujevačkim firmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari