Holivudska glumačka zvezda Leonardo di Kaprio obećao je juče da će u zaštitu tigrova od istrebljenja uložiti nekoliko miliona dolara. Di Kaprio u Sankt Peterburgu prisustvuje samitu posvećenom zaštiti tigrova koji se održava pod pokroviteljstvom ruskog premijera Vladimira Putina.

Na samit, najveći dosad posvećen zaštiti samo jedne vrste, došli su šefovi država i vlada zemalja u kojima ima tigrova, pored ostalih i kineski premijer Ven Đibao. Cilj lidera Rusije, Kine i desetak azijskih država je da se prikupi dovoljna količina novca kako bi se udvostručio broj tigrova.

– Nezakoniti lov na tigrove i uništavanje njihovih staništa radi proizvodnje palminog ulja, drveta i hartije može dovesti do istrebljenja tigrova. Ako odmah nešto ne učinimo, za nekoliko decenija mogla bi da nestane jedna od najvećih ikona životinjskog carstva na planeti – rekao je Di Kaprio.

Snažna demonstracija političke volje i podrška slavnih ličnosti, prema pisanju Gardijana, zasad nije dovela do formiranja adekvatnih fondova kako bi cilj samita bio ispunjen – da se za 12 godina broj tigrova sa procenjenih 3.200 poveća na makar 6.400. Svetska banka pokušava da prikupi 350 miliona dolara od država, međunarodnih institucija i privatnih donatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari