Fudbaleri Partizana nemaju puno izbora na večerašnjem gostovanju u Štutgartu.

Pobeda nad jednim od dva najveća favorita C grupe Lige UEFA u velikom stilu bi ih vratila u trku za pozicije koje vode u sledeću fazu ovog, nikada jačeg, takmičenja. Remi sa Nemcima bi im doneo još veći rezultatski pritisak u preostalim duelima sa Standardom i Seviljom, ali i doveo u situaciju da im sudbina zavisi (i) od učinka konkurencije, dok bi poraz, posle neuspeha protiv Sampdorije u prethodnom kolu, značio gotovo siguran kraj sna o proleću u Evropi. Mada im već nedeljama mnogo toga ne ide od noge, pa ni atmosfera u ekipi i oko nje koja nije više tako idilična kao s početka sezone, crno-beli veruju da mogu do podviga na Mercedes – Benc areni.

– Moramo da idemo na sve ili ništa, bez obzira na to što bi nas i remi ostavio u borbi za plasman u šesnaestinu finala. O porazu ne želimo ni da razmišljamo, jer bi takav ishod šanse za proleće u Evropi sveo na dvadesetak odsto. Cilj je, znači, jasan. Taktika, takođe. Ne smemo se zaleteti u želji da iznenadimo favorita, što Štutgart jeste u ovoj utakmici. Ali, moramo koristiti i najmanju priliku za kontranapad. Mi smo u ofanzivi brži od njihove odbrane. Samo, to neće ništa vredeti ako zaškripi u realizaciji, kao u nekoliko poslednjih mečeva u prvenstvu. Ne smemo da čekamo 90. minut za gol, nego na vreme treba da „otvorimo“ protivnika, a tokom celog meča moramo delovati i raditi kao tim. Pred obe mreže. Jedino tako se može „slomiti“ tako čvrsta, disciplinovana, kvalitetna i uporna ekipa – tvrdi Lamine Diara, za čije golgetersko umeće mnogi tvrde da bi moglo biti odlučujući adut srpskog šampiona protiv bundesligaša, koji kao i on krizira u igri i rezultatima u poslednje vreme.

I na krilu teško zadrživi i iz prekida opasni Zoran Tošić misli da su efikasni i brzi kontranapadi najbolji put do eventualne pobede ili, kako kaže, prihvatljivog boda u duelu sa sjajnim špicem nemačke reprezentacije Gomezom, njegovim kolegom na gol liniji Lemanom i drugim skupo plaćenim zvezdama Štutgarta.

– I pre početka takmičenja sam rekao da će nam protiv Sampdorije biti najteže. Štutgart je u prošlom kolu izgubio od Kelna (3:1) na domaćem terenu, a mi nismo stigli do tri boda u Kuli, zbog čega obe ekipe imaju veliki motiv da ostvare pozitivan rezultat. Nemci će vrlo verovatno požuriti da opravdaju ulogu favorita, što bi moglo da nam otvori prostor za kontranapade. Nadam se da ćemo iskoristiti brzinu vezista i napadača i doći do ishoda koji bi nas ostavio u trci za proleće u Evropi. Pobeda bi, naravno, bila fantastična, ali bio bih zadovoljan i jednim osvojenim bodom – ambiciozan je, ali i svestan realnog odnosa snaga, vezista našeg prvaka, koji je uvek bio na visini zadatka u tzv. velikim utakmicama kao što je ova.

Veljko Paunović očekuje da sadašnja generacija bude mudrija od prethodnih, koje su, kao i sve naše reprezentacije, redovno bile „mušterije“ nemačkih klubova i selekcija.

– Može biti da je problem u psihologiji, ali pre bih rekao da se radi o načinu igre. Izgleda da sa Nemcima ne možemo na trku, već na pamet. I ovoga puta će pobediti ona ekipa koja se bolje pripremi, nađe „rupe“ u protivnikovoj igri i maksimalno iskoristi svoje adute. Štutgart je favorit, ali samo dok ne izađe na teren. Postoji način da napravimo iznenađenje. Momci su spremni i motivisani za veliku rolu u velikom meču. Na ruku nam ide to što protivnik kao i mi voli da se nadigrava, jer Partizanovi kvaliteti lakše dolaze do izražaja protiv ekipa koje se ne zatvaraju – zna kako sa Štutgartom iskusni internacionalac, koji je pre letošnjeg povratka u Humsku nosio dres nemačkog Hanovera.

Sudi Čeh Kralovec

STADION: Mercedes – Benc arena. KAPACITET: 55.896 mesta. SUDIJA: Pavel Kralovec (Češka). ŠTUTGART: Leman, Elson, Tasdži, Hiclšperger, Pardo, Boka, Depjer, Kakau, Hilbert, Kedira, Gomez. Trener Armin Veh. PARTIZAN: M. Božović, Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović, Žuka, Fejsa (Petrović), Tošić, Moreira, Bogunović (Paunović), Diara. Trener Slaviša Jokanović.

Ćirić uz crno-bele

U ekspediciji beogradskog kluba bila su i trojica bivših Partizanovih fudbalera – Dragan Ćirić, Damir Čakar i Milan Milijaš, inače bliski rođak Zvezdinog kapitena Nenada i nekadašnji generalni sekretar kluba Žarko Zečević. Na put je krenuo i povređeni Đorđe Lazić, ali on neće biti na raspolaganju treneru Jokanoviću. Partizan su na aerodromu dočekali konzul Srbije u Nemačkoj Momo Vujičić i vicekonzul Milorad Avramović. Domaćih medija nije bilo.

Novinari u hotelu s domaćim fudbalerima

Novinari i prijatelji kluba imaju jedinstvenu priliku da pre igrača Partizana vide i upoznaju protivničke fudbalere, pošto su smešteni u hotelu Le Meridien, inače, superluksuznom karantinu ekipe Armina Veha. Gosti iz Beograda mogli su na hodnicima i u liftu često da se sreću sa Gomezom, Lemanom i ostalim zvezdama Štutgarta, čiji dres nosi čak 15 reprezentativaca različitih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari