Na konkursu za izradu idejnog rješenja gradske fontane na Trgu „13. jul“ u Pljevljima, pobijedio je rad dva inžinjera arhitekture Tamare Manojlović i Nebojše Stankovića, koji simbolizuje Diatretu, stakleni pehar iz četvrtog vijeka pronađen u naselju Komini kod Pljevalja. Izgradnju fontane finansira turska agencija Tika.


Komisija je pristigle radove prethodno stavila na javni uvid, a radovi su, do 24. maja, bili izloženi u maloj sali Skupštine opštine Pljevlja. Svi zainteresovani su mogli da vide predložena rješenja, ali i kompletnu prateću dokumentaciju. Da su Pljevljaci bili zainteresovani za to kakva će fontana stajati na Trgu, potvrđuje veliki broj građana, koji su videli predloge i ostavljali svoje pismene sugestije. Komisija je uzela u obzir sve sugestije sa javnog uvida, kao i sa društvenih mreža gdje su se takođe javno iznosili stavovi i mišljenja oko izbora najboljeg rešenja za fontanu.

Analizirajući radove Komisija je najbolje vrednovala rad autora Tamare Manojlović, dipl. ing. arh. i Nebojše Stankovića, dipl.ing.arh. Pored odabranog rešenja komisija je visoko vrednovala i rad autora Harisa Bojadžića, koji ima izuzetne kvalitete u estetskom i arhitektonskom smislu. Jedan od opredjeljujućih faktora za izbor ove fontane je asocijacija na prepoznatljivi arheološki nalaz Diatretu, iz Municipijuma S u Pljevljima. Osim toga, izabrano rešenje podsjeća na prvo gradsko rešenje fontane manjih razmjera, kružnog oblika koje je izgrađeno u poratnom periodu i više od pola vijeka bila dominantni reper centralnog dijela grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari