Digitalna rekonstrukcija lica junaka Čegarske bitke 1Foto: Turistička organizacija Niš

Društvo za akademski razvoj (DAR) pokrenulo je projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih uzidanih lobanja junaka Čegarske bitke u Ćele-kuli pod nazivom „Novo lice Ćele-kule“.

Kako su naveli, na projektu će biti angažovano troje eksperata. Nataša Šarkić iz Barselone, doktor fizičke antropologije, Darko Kovačević, pomorski arheolog iz Laboratorije za pomorsku arheologiju na Univerzitetu Crne Gore i Fabio Cavalli, doktor radiologije, profesor na Medicinskom fakultetu u Trstu, koji se već 15 godina bavi digitalnom rekonstrukcijom lica u forenzici.

„Budući da je Ćele-kula jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji, siguran sam da će 3D digitalizacija i prezentacija privući još veći broj ljudi, što je od velikog značaja kako za Niš i okolinu, tako i za čitavu zemlju,“ kaže Milan Simonović, koordinator kampanje.

Tim povodom Društvo za akademski razvoj u narednih mesec dana prikuplja sredstva kako bi čitava Srbija i svet mogli da vide lica junaka Čegarske bitke i tako ih sačuvaju od zaborava, poručula je članica tima Alisa Kockar.

Cilj im je da prikupe sredstva za prvu fazu projekta, zbog čega su pozivali sve građane Srbije da se uključe i doniraju novac preko sajta Donacije.rs ili uplatom na žiro-račun DAR-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari