Nije retkost da bebe stare dva meseca dobiju dijabetes: Od te bolesti svake godine oboli 250 mališana 1Foto: BRUNO BOISSONNET / BSIP / Profimedia

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 800.000 ljudi, dok se svake godine otkrije oko 250 dece koja su dobila tu bolest i to tip1.

Udruženje roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije „Alarm“ je jedina organizacija u Srbiji koja okuplja roditelje, odnosno, staratelje obolele dece.

Nije retkost da se ova bolest dijagnostikuje i kod sasvim malih beba od samo dva meseca života, saopštavaju iz „Alarma“.

Oni su otvorili novu kancelariju u Beogradu, na teritoriji opštine Savski venac.

„Otvorili smo novu kancelariju u Ulici Kneza Miloša 47 za sve one koji se suočavaju sa dijabetesom, posebno za decu i mlade. Naša borba je da svako dete i mladi čovek koji su oboleli od dijabetesa osećaju podršku i razumevanje. Takođe, zalažemo se da svakom novoobolelom detetu budu obezbeđeni senzori i pumpe o trošku zdravstvenog osiguranja, kao što je to slučaj u Evropskoj uniji i u okruženju. Mi, roditelji koji imamo decu sa dijabetom, znamo koliko puta moramo tokom noći da budemo oprezni, pogotovo ako je dete prehlađeno, jer se to odmah odražava na nivo šećera u krvi“, istakli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari