Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti u Požarevcu, čiji je suosnivač i Sindikat EPS-a u Kostolcu, obavili su preventivne akcije marenja nivoa šećera u krvi kod radnika Termoelektrane A I B i tom prilikom konstatovali da je svaki četvrti u rizičnoj grupi oboljevanja od ove opake i neizlečive bolesti savremenog doba.

Sledeća akcija ovog udruženja biće organizovana na Kopovima Kostolac. U gradu Požarevcu i okolini boluje vise od 10. 000 stanovnika od dijabetesa i hronični je problem finansiranja aktivnosti, posebno rehabilitacionih tretmana koje organizuje udruženje.

Od početka godine imali smo sedam akcija u kojima smo merili građanima besplatno nivo šećera u krvi i otkrili vise od 100 novoobolelih a da oni nisu ni znali da imaju problem sa dijabetesom. Naročiti je problem kod dece koja su obolela a sve je vise takvih slučajeva, kaže Soka Jovanović predsednica udruženja. -Zahvaljujući razumevanju i podrsci pojedinih organizacija i pojedinaca uspeli smo da osnujemo Drustvo za borbu protiv šećerne bolesti u Pozarevcu. Međutim, veliki problem nam predstavlja nedostatak sopstvenih prostorija tako da se sve aktivnosti (pregledi, merenje secera, sastanci, predavanja) odvija na razlicitim mestima (lokacijama). Društvo besplatno meri sećer u krvi, daje potrebne savete, obezbeđuje aparate za merenje šećera ugroženim kategorijama. Akcije radimo uz pomoć donatora, koji nam obezbeđuju tračice ili sredstva za njih. Odziv na akcijama je veoma dobar. Zanimljivo je da je na svakoj našoj akciji otkriven i određen broj onih koji nisu znali da imaju šećer. U julu smo organizovali kamp za decu na Goču koji traje 10 dana. Zahvaljujemo ovom prilikom svima onima koji su nam izasli u susret i svojom humanošću pomogli. Ovo su počeci rada našeg Drustva i radijmo na tome da postane sve veće i sve obuhvatnije, na dobrobit nasih članova. Entuzijazam nam ne nedostaje, naprotiv, rekla je na kraju Soka Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari