Patrijarh srpski Irinej izjavio je juče u Beču da bi dijalog između Srba i Albanaca bilo najbolje rešenje za kosovsko pitanje, prenosi Tanjug.


– Želimo da se nađe pravilno, pravično i pravedno rešenje, gde će biti zadovoljni Albanci, a neće biti oštećeni Srbi. Rešenje zavisi od SAD i Evrope. Nama je najbitnije sada da sačuvamo naše svetinje i da se obezbedi miran život naroda koji je tamo, kao i onima koji žele da se vrate – rekao je patrijarh Irinej na konferenciji za novinare.

Poglavar SPC juče je posetom Ambasadi Srbije u Austriji završio višednevnu posetu Eparhiji srednjoevropskoj, tokom koje je obišao Beč i Linc.

– Iz Austrije nosim utisak da je naš narod, koji se silom našao na ovim prostorima, dobro snašao, da je dobro primljen i da predstavlja dobar most odnosa sa narodom Austrije. Naišao sam na vrlo tople prijeme i razgovore, ljude dobre volje, kako od države tako i od Crkve. Čini mi se da se ovde oseća novi vetar odnosa – ocenio je patrijarh Irinej.

On je posebno istakao susrete s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom i nadbiskupom bečkim kardinalom Kristofom Šenbornom, za kojeg je rekao da je „čovek pun vere i ljubavi jevanđelske, čiji veliki deo pokazuje i prema srpskom narodu i njegovim duhovnim potrebama“.

Poglavar SPC ocenio je i da je „dolazak do jedinstva Crkve dug proces“, navodeći da je pitanje ličnosti pape jedna od dogmatskih „malih prepreka“. On je ocenio i da je, kako prenose agencije, zajedničko slavljenje Vaskrsa „velika potreba“, ali da je to pitanje kalendara.

Patrijarh Irinej je za svoju prvu posetu dijaspori odabrao Beč zbog, kako je zvanično saopšteno iz sedišta SPC, obeležavanja 150. godišnjice Bečke crkvene opštine. Pojedini crkveni krugovi ukazuju da austrijska poseta nema samo pastirsku nego i ekumensku dimenziju, imajući i vidu susrete i sadržaj razgovora poglavara SPC s predstavnicima Rimokatoličke crkve, uključujući i Fondaciju Pro orijente, kao i njegovo prisustvo na proslavi rimokatoličkog praznika Imena Bogorodičinog, koje je na terenu ocenjeno kao „zvezdani čas“ međucrkvenog dijaloga.

Predlog za episkopa raško-prizrenskog

Čaglavica, Beograd – Privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske i član Svetog arhijerejskog sinoda mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će za novog episkopa raško-prizrenskog predložiti sadašnjeg vikara ERP episkopa lipljanskog Teodosija, javlja Radio KiM pozivajući se na sajt Skupštine grada Prištine. Mitropolit Amfilohije je na tradicionalnom Nemanjinom svetopetrovsko-deževskom saboru, održanom u Novom Pazaru, izrazio nadu da će, uz Božju pomoć i saglasnost Sabora SPC, vladika Teodosije biti izabran za episkopa ERP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari