Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i sekretar Veća Slavica Savić i predsednik Opštinskog veća Saveza sindikata Rodoljub Ćirić razgovarali su sa poslovodstvom i sindikatima u Industriji odeće „Prvi maj“ i Korporaciji „Tigar“.

Na konferenciji za novinare Ljubisav Orbović je rekao da je „Tigar“ svetli primer privrede u Srbiji koji pokazuje da privatizacija može da bude vrlo dobra kao i da odnos prema radnicima može da bude korektan.

– U „Prvom maju“ je drugačije. Imaju problema sa nedostatkom posla, a i plate su čak ispod minimalne zarade. Između poslovodstva, vlasnika i sindikata moraju se dijalogom tražiti kvalitetnija rešenja za prevazilaženje ovih problema. Ne bi valjalo da dođe do štrajkova. To ne bi bilo dobro ni za koga, rekao je u opštinskom sindikatu Ljubisav Orbović i naglasio da u Srbiji ima mnogo problema zbog otpuštanja radnika i gašenja firmi.

– Na prste jedne ruke mogu da se izbroje firme koje su uspešno privatizovane, a četvrtina privatizacionih ugovora je raskinuta, rekao je Orbović, dodajući „da su mnogi štrajkovi došli kasno“. Na pitanje kakav će biti stav Sindikata prema najavi da će u državnoj administraciji biti otpušteno 14.000 radnika, Orbović je rekao da o tome niko iz Vlade nije razgovarao sa predstavnicima sindikata.

Protesti zbog otpuštanja administrativaca

– Ne bude li bilo dogovora sa sindikatima, mi ćemo sigurno izaći na proteste povodom otpuštanja administrativnih radnika. Ne može se dozvoliti da neko otpušta ljude, a da nije dogovorio kriterijume. Evidentno je da je u lokalnoj i državnoj upravi zaposlen veliki broj ljudi i da postoje viškovi. Ti isti političari su dovodili te ljude na ta radna mesta. Kako se koja vlast menjala tako su dovodili svoju grupu ljudi, a prethodna grupa je ostajala. Sa ovako slabom privredom to ne može više da se izdrži. Rešenje se mora nalaziti, ali mora postojati dogovor i dijalog između dve stane da bi se do toga došlo, rekao je Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari