Da susret visokih zvaničnika dveju zemalja nije samo prilika da se državnici toplo pozdrave, rukuju i razmene mišljenja o spoljnopolitičkim odnosima zemalja i budućim planovima, pokazuje i najnoviji spisak američkog Stejt departmenta. Nije redak slučaj da se tom prilikom razmenjuju vrlo skupoceni pokloni, a uvid u spisak američkog ministarstva spoljnih poslova pokazao je da su Arapi u tom smislu najgalantniji.

Stoga se čini logičnim tumačenje nekih posmatrača da je odluka bivšeg lidera SAD Džordža Buša da obnovi diplomatske odnose s Libijom očigledno doprinela velikodušnosti libijskog lidera Muamera el Gadafija. Presedan u diplomatiji za proteklih deset godina kada je reč o listi darova je dijamantski prsten koji je Gadafi darovao bivšoj američkoj državnoj sekretarki Kondolisi Rajs. Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, vrednost poklona procenjuje se na 212.225 dolara.

Federalni zvaničnici SAD zakonom su obavezni da takve poklone vrate vladi, koja ih ili prodaje ili čuva u Državnoj arhivi. Nekoliko poklona je izloženo u vladinim kancelarijama. Darove koje su američki posetioci u Libiji dobili od Gadafija u septembru prošle godine održavaju kult ličnosti koji je libijski predsednik godinama negovao. Rajsova je pored dijamantskog poklona dobila i medaljon sa Gadafijevom fotografijom, dok je njen portparol Šon Mekormak dobio sat od 800 dolara s likom Gadafija.

No, Gadafi je „sitna riba“ u poređenju sa darežljivošću Saudijaca. Pokloni za Rajsovu, Buša i ostale zvaničnike SAD koji su prošle godine posetili ovu kraljevinu su koštali 750.000 dolara. Kralj Abdulah je u januaru 2008. poklonio Rajsovoj ogrlicu, prsten, narukvicu i minđuše od zlata, sa dijamantima i safirima. Taj komplet nakita sa haljinom i maramom košta 230.145 dolara, saopštio je Stejt department.

Tokom te iste posete, Saudijci su šefici protokola Stejt departmenta Neni Brinker uručili dar od 65.000 dolara, uključujući narukvicu sa smaragdima i dijamantima. Pomoćnik državnog sekretara SAD za Bliski istok Dejvid Velč i američki ambasador u Saudijskoj Arabiji Ford Fejker dobili su u poklonima po 45.000 dolara. Visoki zvaničnici Bele kuće, uključujući Stivena Hedlija, Džoša Boltena, Danu Perino, Eliota Abramsa i druge, dobili su nakit i garderobu, pri čemu se procenjuje da jedan takav komplet vredi 15.000 dolara.

Rajsova je pre dve godine dobila dva komada nakita od Saudijaca, čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 310.000 dolara. U zvaničnom izveštaju od decembra prošle godine jedan od tih poklona greškom je pripisan kralju Abdulahu iz Jordana, što je kasnije negirala jordanska ambasada u SAD.

Međutim, ispostavilo se da je ono što je za neke materijalno, za druge je simbolično. U poslednjem izveštaju se navodi da je kralj Abdulah iz Jordana prošle godine poklonio američkom ambasadoru u toj zemlji Dejvidu Hejlu sat, čija je vrednost 12.500 dolara.

Buš, budući da slovi za strasnog biciklistu, na poklone je često dobijao bicikle, koji su svi završili u Državnoj arhivi. Tako su bivšeg lidera SAD biciklama i biciklističkom opremom snabdevali nemačka kancelarka Angela Merkel, nekadašnji slovenački premijer Janez Janša i bivši šef izraelske vlade Ehud Olmert. Pokloni koje su dobijali zvaničnici CIA relativno su skromni, mada nisu otkriveni detalji o donatorima i pojedinim primaocima. Bivši direktor CIA Majkl Hejden dobio je prošle godine dva mača s koricama od zemlje čije ime nije otkriveno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari