Dijaspora Crne Gore podržala BiH dijasporu 1FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Međunarodna zajednica bi morala da prestane da žmuri na ono što se dešava na prostorima Balkana. Previše je sličnosti, previše istih znakova da se i nakon trideset godina ponove greške i stradanja iz devedesetih, stoji u pismu podrške koju je iskazalo više udruženja dijaspore Crne Gore iz Nemačke povodom mirnih protesta koje je dijaspora BiH najavila za 10.januar u Briselu.

Kako se navodi, „imajući u vidu svežinu rana i sećanja na devedesete godine čini se da i vi u Bosni, a i mi u Crnoj Gori, sa više senzibiliteta prepoznajemo pozadinu konstantnih napada, pritisaka, provokacija kojima se ruši mir i stabilnost, seje mržnja među narodom i šire nacionalne i verske podele, koje vrlo lako mogu rezultirati ratom i novim stradanjima. Oni kojima i danas nije malo ratova i krvoprolića, koji se kunu Evropskom unijom a paralelno sa tim pokušavaju da nas zavade, unište i zavladaju, koji ni svoju teritoriju nisu u stanju da dovedu u red, ali tuđe hoće, ako treba i novim ratom, takvima ne smemo dozvoliti da uspeju, moramo se demokratski izboriti i skrenuti pažnju široj međunarodnoj zajednici na namere i opasnost koja se krije u konstantnom mešanju jedne strane u unutrašnje prilike drugih, suverenih država“.

Najavljeno okupljanje smatraju, kako kažu, borbom protiv „fašizma i štetnog nacionalizma, protiv nemira i protiv huškanja na nove ratove na prostorima bivše Jugoslavije“.

Ukazuju da dijaspora ne želi podele, kako BiH tako i Crne Gore, ističući da je u BiH uvek bilo mesta za sve.

„Nadajmo se da će ovaj kao i protesti koje je crnogorska dijaspora u Nemačkoj, oličena u eMDe Alijansi mnogo puta izrazila, uroditi plodom i da će evropska administracija uvideti sve opasnosti koje izaziva neblagovremeno reagovanje i sankcionisanje ideja poput ‘srpskog sveta’ i sličnih velikodržavnih projekata, koji bi opet prouzrokovali ratne sukobe, ljudske žrtve i patnje, nazadovanje regiona koji se nalazi u samoj Evropi“, stoji u pismu dijaspore CG.

Navode da svim srcem podržavaju dijasporu BiH da „istraje i zaustavi širenje mržnje, netrpeljivosti i ono najopasnije što preti da se ponove nemiri i slike koje smo gledali devedesetih godina. Neprijatelj očigledno ne odustaje, primiri se pa opet kreće u napad, kao da je malo bilo ono što smo gledali ne tako davno u Bosni. Otpor fašizmu, nacionalizmu i novonastalim pokušajima da ponove krvoproliće koga se sećamo sa velikom tugom i gorčinom“.

Njihova podrška je reagovanje na nedavni poziv na mirni protest dijaspore BiH koji je objavljen na Fejsbuk grupi Platforma BiH, a među potpisnicima su i Satko Mujagić bivši prijedorski logoraš koji je preživeo dva logora Omarsku i Manjaču.

Kako se navodi u proglasu Platforme BiH, „ponedeljak, 10. januar je simbolički izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022, a istovremeno i dan nakon obeležavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. ‘Srpske republike BiH’ 1992“.

Nakon skupa, najavljuju, uputiće pismo Tužilaštvu BiH sa zahtevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u BiH.

Osim toga, naglašavaju da će se obratiti i zvaničnicima u Briselu, Njujorku, Vašingtonu, kao i onim u ostalim glavnim gradovima zemalja članica Veća za implementaciju mira s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da BiH ne sme biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti u suprotnosti sa ustavom države što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari