Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je juče da nema informacije o tome da se protiv komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića vodi istraga.



„Sve što se radi treba da bude u okviru zakona i institucija“, kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Premijer je kazao da je taj slučaj pitanje za direktora policije i da ne želi da se meša u njegov posao. U Direkciji policije nije bilo odgovora na pitanje Danasa o ovom slučaju.

Dnevni listovi Blic i Informer objavili su da se protiv Dikića i pojedinih pripadnika Žandarmerije vodi interna istraga pod sumnjom za formiranje kriminalne grupe na jugu Srbije koja se bavi reketiranjem i iznudama. Grupa je, prema neimenovanim izvorima ovih listova, navodno odgovorna za jednu likvidaciju i pokušaj ubistva inspektora koji je radio na tom slučaju.

Sa druge strane Bratislav Dikić je demantovao sve optužbe i naveo da iza kampanje protiv njega stoji albanska mafija. Na društvenoj mreži Fejsbuk oglasio se i oštrim saopštenjem u kome ističe svoj patriotizam. Takođe je u pismu upućenom Kabinetu ministra unutrašnjih poslova zatražio hitnu istragu o medijskim napisima, koje je nazvao prljavom kampanjom.

„Srbija postaje zemlja u kojoj više nikada niko neće biti iznad zakona, a kako je u navedenim tekstovima diskreditovana cela jedinica Žandarmerije i njen komandant, pozivamo nadležne organe da sprovedu istragu i da o rezultatima istrage obaveste javnost, a medije da se do okončanja istrage uzdrže od objavljivanja tekstova koji diskredituju Ministarstvo unutrašnjih poslova“, navodi se u izjavi Dikića.

Dikić podseća da je Žandarmerija „jedinica Direkcije policije u MUP-u koja planira, organizuje i izvršava najsloženije bezbednosne zadatke na celoj teritoriji Republike Srbije u slučajevima suzbijanja terorizma, obezbeđivanja javnog reda i pružanja pomoći u vanrednim situacijama“. „Jedine aktivnosti jedinice koje je sprovodila, sprovodi i sprovodiće je zaštita teritorijalnog integriteta Republike Srbije i života svakog njenog građanina“, navodi Dikić.

U bezbednosnim krugovima Dikić važi za policajca potpuno odanog Ivici Dačiću.

Spekulacije

Odmah po reizboru direktora policije Milorada Veljovića prošlog četvrtka, u štampi su se pojavile spekulacije o kadrovskim promenama u vrhu MUP-a koje slede nakon tog imenovanja do koga je došlo po volji koordinatora službi bezbednosti Aleksandra Vučića. Bratislav Dikić apostrofiran je kao jedan od funkcionera MUP-a čija smena je izvesna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari