Dimitrijević: Nedić evidentirao Jevreje, Nemci ih ubijali

U Višem sudu u Beogradu nastavljen sudski proces rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade

Ostavite komentar


  1. ROME NIKO I NE POMINJE

    „Da bi sprečili slučajne (sic) seksualne odnose izmedju jevrejske i muslimanske populacije sa hrišćanskim življem, pape su izdavale bule u tom smislu. Tako papa Inoćentije III , izdaje 1215, posle Četvrtog Lateranskog Sabora proglas da Jevreji i Muslimani nose distinktne haljine.

    ——————————–
    Jedna od prvih stvari koje su vladari pod novom religijskom upravom preduzeli bilo je markiranje Dimisa (ne-Muslimana). Tako Umajadski kalif Omar II u ranom 8. veku uvodi oznake za Jevreje i druge ne-Muslimane, što će kalifa Al-Mutaakil (847-861) obnoviti. Jevreji i hrišćani postaju tako gradjani drugog reda, kao “narodi Knjige”, tj judaističe sekte, za razliku od drugih “nevernika”, koji su rangirani još niže. Za Jevreje će biti predvidjeni bedževi na potiljku i vratu. Oko vrata su nosili olovnu pločicu sa natpisom Dimi, kao i narukvicu oko ručnog zgloba. Žene su morale nositi jednu crvenu i jednu crnu cipelu i zvonce na vratu ili cipelama.“

    ***
    „No vremenom Muslimani su izostavljeni iz ovih regula, pa Sinod iz Narbone odredjuje 1227. da Jevreji nose na grudima ovalni bedž . Džejms I Aragonski naredjuje da Jevreji nose bedž, što od svojih podanika traži i kralj Kastilije Alfonso X. Luj IX nametnuo je kazne od 10 livra za Jevreje koji se pojavljuju na javnom mestu bez bedža.“

  2. Ako je g.Dimitrijevic cvet srpske nauke cija (ne)dela stampaju i Hrvati(izvor:Viktor Ivancic)nije cudo sto smo u svakom pogledu jadni i niko nas ne uvazava.
    To je kvazinauka u kojoj biram ono sto mi se svidja i proglasavam istinom,docim sve ono sto narusava moje himere,bacam sa mrtvim macicima.
    Izes i sud koji se bavi zaludnim stvarima i revizijom kakve-takve istorije sa ovakvim svedocima.

  3. Jucer sam ostavio komentar na ovu temu,ali nije objavljen.Zasto?Ne znam,ali znam da su na vlasti u Srbiji nacionalisti-ljudi koji su devedesetih sirili versku i nacionalnu mrznju,a sada su EUropejci.Cetnici i njihov vodja-zlikovac Mihajlovic su rehabilitovani,sada su na redu „nedicevci“,a posle njih slede „ljoticevci“.Kuda ovo vodi-sam Gospod zna.Sta dobija Srbija ovim?Samo mrznju.

  4. Milan Nedić je bio Srpski heroj i spasitelj stotina hiljada Srba od sigurne smrti u nacističkim logorima. Zato ga je narod nazvao ocem Srbije i Srpskom majkom. Čovek koji se svesno žrtvovao za spas svoga naroda, koji je spasao stotine hiljada Srba od sigurne smrti i koga su komunisti mučki ubili, zaslužio je da bude proglašen za svetca.
    Oni koji su danas protiv rehabilitacije ovog Srpskog velikana su toliko Srbi koliko su i poturice Srbi. Njih je možda rodila Srpska majka ali duša im je antisrpska kao što je to kod svakog izroda.

  5. Evo, ja ću da evidentiram g.Dimitrijevića za lustraciju. Kako se sad osećate g.Dimitrijeviću?

  6. Veliko HVALA! redakciji novina „DANAS“ što je objavila moj komentar:
    „Milan Nedić je bio Srpski heroj i spasitelj stotina hiljada Srba od sigurne smrti u nacističkim logorima. Zato ga je narod nazvao ocem Srbije i Srpskom majkom. Čovek koji se svesno žrtvovao za spas svoga naroda, koji je spasao stotine hiljada Srba od sigurne smrti i koga su komunisti mučki ubili, zaslužio je da bude proglašen za svetca.
    Oni koji su danas protiv rehabilitacije ovog Srpskog velikana su toliko Srbi koliko su i poturice Srbi. Njih je možda rodila Srpska majka ali duša im je antisrpska kao što je to kod svakog izroda.“
    Identičan komentar su odbili da objave «KURIR» i «POLITIKA» koji očigledno postupaju po direktivi svojih nalogodavaca.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.