Dimović: Nikolić nepotrebno bio u pritvoru četiri meseca 1Foto: Medija centar

Feđa Dimović, advokat porodice Milorada Nikolića, pritvorenika koji je nedavno preminuo u zatvorskoj bolnici, rekao je za Danas da mu je juče dostavljeno kontrolno sudsko-medicinsko veštačenje Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, u kome se zaključuje da je pokojni Nikolić trebalo da bude pušten na kućno lečenje.

– Interesantno je da je nalaz veštaka urađen 14. juna tekuće godine – istog dana kada je Nikolić preminuo u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Posebno napominjem da je sudska veštakinja Marija Panić iz pomenute bolnice još ranije na glavnom pretresu, 23. februara ove godine, u ime komisije veštaka, predložila sudu da se Milorad Nikolić leči na slobodi, podseća Dimović.

Prema njegovim rečima, to znači da je Nikolić nepotrebno proveo u pritvoru još četiri meseca, što je na kraju bilo pogubno po njegov život. Takođe, Dimović je u razgovoru za naš list rekao da je odlukom upravnika Instituta za sudsku medicinu Slobodana Nikolića od 27. juna, odbijen zahtev porodice pokojnog Milorada Nikolića da im se dostavi pismeni nalaz obdukcije. Zbog toga će, kako je najavio Dimović, biti primoran da se obrati žalbom Povereniku za informacije od javnog značaja.

– Iz Instituta za sudsku medicinu dobili smo odgovor da oni nisu u obavezi da nam dostave obdukcioni nalaz, iako bi po zakonu morali da nam omoguće uvid u medicinsku dokumentaciju. Na osnovu veštačenja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu više je nego jasno da je Nikolić potpuno nezakonito bio držan u pritvoru, istakao je Dimović.

Što se odgovornosti tiče, on je naglasio da ona na prvom mestu pada na tužilaštvo, koje je Nikolića progonilo za nepostojeće krivično delo, Osnovnog suda u Vrbasu, koji je ostao gluv na žalbe, ali i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kome je bilo potrebno četiri meseca da odradi veštačenje.

– U najmanju ruku, predsednica suda u Vrbasu Vesna Zeković Marković bi trebalo da podnese ostavku, jer je bila upoznata sa svim što se dešavalo u ovom postupku a da ništa nije preduzela. Voleo bih da znam kako se sada osećaju sudije i tužioci kada znaju da je čovek bez razloga držan u pritvoru u kome je preminuo, završio je Dimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari