Dinko Gruhonjić dobitnik Nagrade za ljudska prava nemačkog grada Vajmara: "Ohrabrenje svim novinarima u Srbiji i širom sveta da ne dopuste da budu zastrašeni" 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Novinar i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić ovogodišnji je dobitnik Nagrade za ljudska prava nemačkog grada Vajmara, saopštili su Društvo za ugrožene narode (STP) i Reporteri bez granica (RSF).

„S velikom radošću pozdravljamo odluku grada Vajmara da jubilarnu 30. Nagradu za ljudska prava dodeli novinaru i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću“, naveli su u saopštenju.

Oni su kazali da je „zbog svog nezavisnog i kritičkog izveštavanja o porastu militantnog nacionalizma i veličanju ratnih zločina u Srbiji, Dinko Gruhonjić bio i ostaje meta klevetanja i pretnji smrću“.

Dodali su da su u Srbiji sloboda medija i sloboda izražavanja godinama pod sve većim pritiskom.

„Drago mi je što grad Vajmar poštuje neumornu posvećenost Dinka Gruhonjića ljudskim pravima i demokratiji na Zapadnom Balkanu“, rekao je direktor STP-a Roman Kin.

Dodao je da se Gruhonjiću preti usred Evrope zbog njegovih zalaganja.

„Vajmarska Nagrada za ljudska prava šalje važan i ohrabrujući signal novinarima u Srbiji i širom sveta da ne dopuste da budu zastrašeni“, poručio je Kin.

Dinko Gruhonjić je rekao da nagrada ima veliki emotivni i ljudski značaj za njega i njegovu porodicu.

„To je duboko priznanje mom novinarskom i akademskom radu na promociji ljudskih prava, borbi protiv militantnih etnonacionalističkih ideologija i promociji pomirenja među narodima u postjugoslovenskom regionu“, poručio je Gruhonjić.

Dodao je da će mu nagrada pomoći da nastavi tim putem, uprkos sve većim pretnjama s kojima se suočavaju svi koji u Srbiji zagovaraju humane vrednosti.

„Zahvaljujem svima koji su me predložili za ovo visoko priznanje te svim prijateljima, kolegama novinarima, akademskim kolegama i mojim studentima koji podržavaju mene i moju porodicu u ovim teškim trenucima“, istakao je Gruhonjić.

Njega su za nagradu nominovali STP i Reporteri bez granica, zajedno s Helsinškim odborom za ljudska prava iz Srbije.

Trideseta svečanost dodele Nagrade za ljudska prava grada Vajmara održaće se 6. decembra u tom nemačkom gradu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari