Gruhonjić najavljuje tužbu protiv Nemanje Aleksića, novosadski advokat demantuje da ga je vređao 1Foto: Medija centar

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da je novosadski advokat Nemanja Aleksić u jednom restoranu „šovnistički izvređao“ novinara i profesora Dinka Gruhonjića koji povodom toga kaže za Danas da nikada ranije nije „progovorio reč“ sa Aleksićem.

Gruhonjić kaže i da ne zna šta je razlog ovakvog ponašanja advokata Aleksića.

„Šta ga je motivisalo to je pitanje za njega, ja mogu samo da nagađam“, kaže Gruhonjić.

On je najavio da će protiv Aleksića podneti tužbu, kao i da će u svojstvu građanina podneti disciplinksu prijavu Advokatskoj komori Vojvodine.

„Takvo ponašanje je daleko od nivoa bilo kog advokata, odnosno osobe koja bi trebalo da se bavi zaštitom vladavine prava, a ne da istu krši. Podneću naravno tužbu protiv njega zbog uvrede s obzirom da me je izvređao šovinistički i prostački u restoranu pred brojnim svedocima koji  su bili uznemireni zbog njegovog prostačkog ponašanja“, navodi Gruhonjić.

Smatra i da u tužbi protiv Aleksića ima „čist slučaj“.

S druge strane, advokat Nemanja Aleskić kaže da se ništa nije desilo onako kao tvrde NDNV i Gruhonjić.

„Ništa od toga što je saopštilo takozvano Nezavisno udruženje novinara Vojvodine ne odgovara istini, ne odgovara činjenicama i materijalnim dokazima koji su obezbeđeni, za sve ostalo će odlučivati tužilaštvo i sud“, kaže Aleksić.

On ističe da se nije prvi obratio Gruhonjiću i da postoje svedoci koji to mogu da potvrde.

Kako je ranije saopštilo Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, Aleksić je u jedom novosadskom restoranu prišao stolu za kojim je Gruhonjić sedeo sa kolegama i izvređao ga psovkama i šovinističkim uvredama pred brojnim, vidno uznemirenim gostima, uz rečenicu „Je l’ ti znaš ko sam ja?“.

Gruhonjić se već duže vreme suočava sa različitim napadima, zbog toga je podneo tužbe protiv više medija i političara.

„Što se tiče građanskih parnica odnosno tužbi koje sam ja i kolege iz nezavisnog udruženja novinara Vojvodine podnosili protiv različitih medija i osoba iz politike koje su učestvovale u kampanji linča pre svega Ane Lalić i mene ti procesi idu svojim tokom, i oni će sigurno potrajati, ne sumnjam da imamo dovoljno dokaza da su stvari čiste i da ćemo i to jednog dana dobiti, sve suprotno bi značilo da smo potonuli u diktaturu „, zaključuje Gruhonjić.

Napad na Dinka Gruhonjnića osudio je i Helsinški odbor za ljudska prava ističući da smatra duboko uznemirujućom činjenicu da napadi na Gruhonjića traju u kontinuitetu već mesecima.

„Iz te činjenice Odbor izvlači zaključak da srbijansko društvo odustaje od vrednosti na kojima počiva svaki demokratski poredak, a među kojima sloboda govora zauzima klučno mesto“, naveli su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari