Dino Rađa: U Kući slavnih 1Foto: STARSPORT

Dino Rađa, jedan od najboljih jugoslovenskih i hrvatskih košarkaša svih vremena, uvršten je u ovogodišnju klasu velikana koji su primljeni u Kuću slavnih u Springfildu.

Vlade Divac i Ranko Žeravica, kao višegodišnji kandidati, ponovo nisu izabrani, a Rađa je primljen zajedno sa Stivom Nešom, DŽejsonom Kidom, Grentom Hilom i Rejom Alenom, što je prihvatio suznih očiju i doživeo kao priznanje svima sa kojima je sarađivao u karijeri.

Rođeni Splićanin, Rađa je vrhunski talenat nagovestio osvojivši sa Jugoplastikom dve titule prvaka Evrope, u tinejdžerskim danima, pod vođstvom Božidara Maljkovića. Aktuelni predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, prema priznanju samog Rađe, pretvorio je Kukoča, Perasovića, Naglića, Sobina, Ivanovića, Sretenovića u radoholičare, što im je značajno pomoglo u nastavku karijere. Mogućnost rata na prostoru bivše SFRJ ubrzao je Rađin odlazak u rimski Virtus 1990. Iz Italije je davao i zapaljive izjave tokom rata, a nakon Oluje među prvima je sa Stojanom Stojkom Vrankovićem ušao u Knin i popeo se na tvrđavu. Međutim, imao je sluha i smelosti da u značajnoj meri pomogne Zoranu Sretenoviću da bezbedno napusti Split.

Temperamentan, imao je razne nestašluke tokom karijere u Virtusu i Bostonu za koji je igrao od 1993. do 1997, a poznat je i njegov konflikt sa sinom Pavlosa Janakopulosa, vlasnika Panatinaikosa, nakon povratka iz NBA, zbog kojeg je rešio da 1999. pređe u Zadar, a godinu kasnije u Olimpijakos, gde se zadržao jednu sezonu, kao potom i u Ciboni, da bi 2003. završio sjajnu igračku karijeru u svom Splitu.

Rađa je bio član čuvene juniorske generacije Jugoslavije, koja je pod vođstvom Svetislava Pešića osvojila titulu Svetskog šampiona u Bormiju, savladavši Amerikance u dva navrata. U Bostonu je bio izvanredan, za četiri sezone prosečno je ubacivao 16,7 poena, uz 8,5 skokova. Kao funkcioner, godinama je pokušavao da finansijski i organizaciono stabilizuje KK Split, ali bezuspešno. Trenutno je u rukovodstvu Košarkaškog saveza Hrvatske, gde pokušava da zaustavi strmoglavi pad reprezentativne košarke. NJegova odluka da se sa porodicom preseli u Zagreb s negodovanjem je prihvaćena u Splitu. Obnovio je prijateljstva sa Aleksandrom Đorđevićem, Vladom Divcem, Nebojšom Ilićem i danas je čest gost u Beogradu.

Rođen je 1967. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je sva moguća takmičenja, osim Olimpijskih igara, na kojima je dva puta bio srebrni. U klupskoj košarci ima sve titule, osim NBA prstenja. Rađa je otac trojice sinova: Duje iz prvog braka sa Željanom i Roka i Nika sa Viktorijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari