Islamska zajednica u Pljevljima je obilježila 250 godina od izgradnje Hadži Alijine džamije. Tim povodom 19. maja održan je kulturni program na platou ispred džamije, uz prisustvo nekoliko stotina Pljevljaka. Skupu se obratio imam Hadži Alijine džamije Erol ef. Pita i u svom govoru istakao značaj obilježavanja ovog datuma.

On je podsetio da je ova džamija sagrađena 1177. godine po hidžri ili 1763. godine po Gregorijanskom kalendaru. Hadži Alijina džamija je vakuf – zadužbina Hadži Alije sina Hadži Hasana Taslidžaka i u prošlosti je bila obrazovna ustanova gdje su se generacije Pljevljaka učile pismenosti, na arapskom, persijskom i maternjem jeziku i gdje se sticalo znanje iz vjerskog i opšteg obrazovanja.

– Slijedeći odluku Rijaseta Islamske zajednice da se u ovom mjesecu obilježava Dan džamija, kao podsjećanje na rušenje Ferhadije džamije u Banja Luci i mi smo odlučili da večeras obilježimo i dan kada je podignuta Hadži Alijine džamije. U haremu džamije sahranjeni su mnogi ugledni Pljevljaci iz mahale, o čemu svjedoče bijeli kameni nišani i koji svojim oblikom i veličinom govore o statusu umrlog. Na mnogim grobnim mjestima nema nikakvog obilježja, što ne znači da na tom mjestu nije niko ukopan. Na tim neobilježenim mjestima sahranjeni su muhadžiri-prognanici, sa seoskog područja, koji su tokom Drugog svjetskog rata kao izbjeglice bili smješteni u pljevaljskim džamijama i koji su umirali usled raznih bolesti, gladi i epidemija.

Džamije i groblja su dio naše istorije i svjedoci našeg postojanja i to nas posebno obavezuje da ih što češće posjećujemo, održavamo i čuvamo i za generacije koje dolaze poslije nas, rekao je, između ostalog, Erol ef. Pita.

U nastavku programa prisutnima se predstavio hor „Husein paša“ izvođenjem ilahija i sevdalinki. U haremu džamije je prije nekoliko godina izgrađen šadrvan, uređeno groblje, a prostor ispred džamije je zasađen cvijećem. Hadži Alijina džamija se nalazi u mahali Penda i smatra se jednom od poslednjih džamija koje su izgrađene u Pljevljima.

Srušeno pet džamija

Tridesetih godina XX vijeka u Pljevljima je bilo devet džamija: Husein pašina, Rizvan čauševa, Hadži Zekerija, Hadži Hasan, Odobašina, Hamidija, Misri Ahmed-begova, Bubicina i Hadži Alijina džamija. Odobašina džamija je srušena 1936. godine, Hamidija džamija 1942. godine, Misri Ahmed-begova i Bubicina su porušene 1959. godine, a Hadži Hasan džamija je porušena 1963. godine. Od Hadži Hasan džamije je ostala kamena munara, koja je uz pomoć TIKE renovirana 2011 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari