Bugarska komisija zadužena za otvaranje dosijea komunističkih tajnih službi objavila je listu diplomata koji su sarađivali s tim službama, uključujući i imena diplomata koji su i dalje na položaju, pisao je juče dnevnik 24 časa.

Na listi koja je kasno u noći između srede i četvrtka postavljena na sajt te komisije, ima 75 imena saradnika bugarskog ministarstva spoljnih poslova koji su za vreme komunizma bili špijuni, a od tog broja njih 29 je i dalje aktivno. Među njima su direktor za ljudske resurse ministarstva Ivan Vasilev, kandidat za ambasadora u Mađarskoj, kao i kandidati za položaje u bugarskim konzulatima u Minhenu, Los Anđelesu, Čikagu i Sankt Peterburgu, piše list.

Ti podaci su otkriveni u trenutku kada Sofija želi da zameni 35 ambasadora i više konzula, nakon što su u decembru obelodanjene njihove veze s tajnim službama u doba komunizma. Među njima su ambasadori u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji, Italiji, Španiji, Portugalu, u balkanskim zemljama, u UN, Unesku, u Kini i Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari