Mogu li diplomate da imaju sopstvenu vojsku? Sudeći prema najnovijim planovima Stejt dipartmenta u Iraku dosad nezabeležen eksperiment biće moguć, iako pojedini američki zvaničnici i nervozni kongresmeni ističu da je to veliki rizik.

Stejt dipartment je već tražio od Pentagona helikoptere „crni jastreb“, 50 vozila otpornih na mine, tankere za gorivo, sisteme za praćenje visoke tehnologije i drugo vojno oruđe. Najavljene planove, koji datiraju još od prošle godine, sprovešće timovi iz Vašingtona i Bagdada.

Kritičari, s druge strane, navode da bi bilo logičnije za vojsku da ostavi nekoliko hiljada trupa koje bi štitile vladine zvaničnike i imovinu. Ipak bi zahtevalo nove pregovore o američko-iračkom statusu oružanih snaga, što je vrlo osetljiv korak.

Irak je i dalje borbena zona a američkim diplomatama i drugim civilnim službenicima neophodna je bezbednost. Iračka armija i policija uprkos milijardama dolara i višegodišnjoj američkoj obuci, nije još osposobljena da sama obavlja svoj posao. Stoga će ljudi Stejt dipartmenta morati sami sebe čuvaju u još aktivnoj opasnoj zoni, tvrde autori novih planova. General Rejmond Odierno, visoki američki komandant u Iraku, ove nedelje stiže u Vašington na razgovore u Stejt dipartmentu gde će sa čelnim ljudima tog Ministarstva razgovarati o tranziciji Iraka sa vojnika na diplomate. „Sa ambasadorom Kristoferom Hilom usvojili smo zajednički plan za ovu tranziciji“, istakao je Odierno.

Ovakav aranžman je „korak više u zamagljivanju linije između vojnih aktivnosti i Stejt dipartmenta ili diplomatskih aktivnosti“, smatra Ričard Fontejn iz Centra za novu američku bezbednost, istraživački centar iz Vašingtona. „Čini se da Stejt dipartment pokušava da postane ekspeditivniji“.

Budući da je pažnja američke javnosti više usmerena na rat u Avganistanu, predstojeća tranzicija američke misije u Iraku ne zauzima mnogo mesta u medijima. Ipak, ulozi i rizici bi mogli da budu ogromni, navode analitičari. Obamina administracija je obećala Iračanima da SAD neće napustiti njihovu zemlju kada vojnici napuste iračko tlo. Ako održe obećanje, američki uticaj u nestabilnom regionu mogao bi da iščezne uprkos sedmogodišnjem ratu koji je koštao više od 700 milijardi dolara i odneo 4.400 američkih vojnika.

Na osnovu pravila o statusu oružanih snaga iz 2008, sve američke trupe moraju napustiti Irak do kraja 2011, ali će biti zadržano značajno civilno prisustvo uključujući i američku ambasadu u Bagdadu, najveću na svetu i pet konzulata u širem delu Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari