Diplomatija, Fest i Veliki post: Patrijarh Porfirije nije primio predstavnike Srba sa KiM povodom sastanka u Briselu 1Foto: SPC

Predstavnici udruženja Srba koji žive na Kosovu i Metohiji do juče nisu dobili nikakav odgovor od poglavara SPC, iako su od 10. februara u dva navrata zvanično i javno tražili od patrijarha srpskog Porfirija (Perića) da ih primi zbog strahovanja da bi predsednik Srbije Aleksndar Vučić mogao da prihvati francusko-nemački predlog, čime bi, kako tvrde, „ugrozio opstanak srpskog naroda, SPC i države Srbije“ na KiM.

Patrijarh Porfirije krajem prošle nedelje bio je (pre)zauzet diplomatijom, a današnji nastavak briselskih pregovora Beograda i Prištine, na koje je Vučić otišao najavljujući da je „spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja, a sve u duhu privrženosti miru i stabilnosti u regionu“, vrh SPC će najverovatnije prećutati jer se poklopio sa početkom Velikog vaskršnjeg posta i trimirjem, koje je u crkvenoj praksi dosad značilo trodnevno povlačenje iz javnog života.

Iako je jučerašnji praznik Svetog Simeona Mirotočivog – u svetu velikog župana Stefana Nemanje – slava kapele Patrijaršijskog dvora u Beogradu, patrijarh Porfirije prazničnu liturgiju služio je u novobeogradskom hramu posvećenom ovom srpskom svecu iz roda Nemanjića. On je jučerašnju besedu posvetio postu koji, kako je naglasio, „treba da nas učini milostivima, da imamo milostivo srce, baš kao što je Bog milostiv u odnosu na nas“. U tom duhu potom je u parohijskom domu Svetosavskog hrama na Vračaru lično učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi, saopštila je Informativna služba SPC.

Patrijarh Porfirije posle kraćeg odsustva u javnosti, koje se poklopio sa drugim pismom – „vapajem“ čelnih ljudi Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, Pokreta „Otadžbina“ i Pokreta za odbranu KiM, i prošlog petka imao pune ruke – delio je stipendije studentima BU, primio ambasadore Sirije i Grčke u Srbiji, kao i guvernara Krita, prisustvovao otvaranju 51. Festa.

Predstavnici Srba sa KiM kažu da ne odustaju od svojih poziva poglavaru SPC, iako ih do sada nije udostojio ni elementarne kurtoazne pažnje. U patrijaršijskim izvorima spekuliše se da se patrijarh navodno ne uzjašnjava o nacrtima kakav je francusko-nemački dokument, koji nije zvanično predočen javnosti. Istovremeno Vučić javno tvrdi da pred patrjarhom Porfirijem nema tajni i da ga uredno obaveštava o svemu, a u sličnom kontekstu pominjao je i Sinod.

Dok patrijarh i „crkvena vlada“ ćute, eventualnog sazivanja Sabora na temu KiM nema ni u nezvaničnim najavama – navodno se čeka redovno prolećno zasedanje u maju, pred današnje pregovore u Briselu oglasio se Pokret „Otadžbina“ Apelom „svim Srbima širom sveta, rodoljubima i patriotama da ne dozvole predsedniku Srbije da se odrekne KiM“.

„Kosovo i Metohija je temelj naše duhovnosti i državnosti. Posle predaje KiM separatistima ništa više neće biti isto. Ni Bog, ni istorija, ni sveti knez Lazar, ni sve kosovske žrtve, ni preci, ni potomci nam to ne bi oprostili. U blato i u prašinu bacamo rezultate oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918, a odricanjem od KiM samo nagrađujemo one koji su nas vekovima tlačili, ubijali, proterivali“, navodi se u Apelu.

Otadžbina upozorava da „prihvatanjem francusko-nemačkog predloga Srbija otvara put ulasku Kosova u NATO pakt i pravi temelje za gradnju velike Albanije“.

„U okviru velike Albanije problematično je postojanje i srpskih svetinja Pećke patrijaršije, Dečana, LJeviške, Gračanice…, jer one postaju meta i cilj albanske pravoslavne crkve. Takođe, prihvatanjem francusko-nemačkog predloga, kako već nagoveštava predsednik Srbije, gazi se postojeći Ustav Srbije i postojanje Rezolucije 1244 SB UN. Zauzvrat Srbiji se nudi neka zajednica srpskih opština koja je još jedna prevara predsednika Srbije. Pošto je Briselskim sporazumom separatistima u Prištini prepustio sudstvo, policiju, civilnu zaštitu, telekomunikacije.., preko ZSO opština, koje su u političko-pravnom sistemu samoproglašene republike Kosovo, predsednik se sprema da Srbija Prištini prepusti i zdravstvo, prosvetu, socijalu, kulturu, platni promet što znači definitivni raskid srpske države sa svojom južnom pokrajinom“, ističe se u Apelu Otadžbine.

Bez odgovora

List Danas od 20. februara čeka odgovor iz patrijarhovog kabineta i Informativne službe SPC na pitanja: da li je patrijarh Porfirije primio dva pisma Srba sa KiM od 10. i 19. februara 2023. i da li će i kad odgovoriti na molbu i vapaj da primi predstavnike SNF, Otadžbine i Pokreta za odbranu KiM. Naš list je pitao i zbog čega SPC ćuti o KiM uprkos sve težoj političkoj situaciji u pregovorima i nebezbednosti Srba na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari