Predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori Stefan Maicon potpisali su u srijedu Sporazum o podršci nastave za francuski jezik u okviru dvojezičnog programa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.


Opština Bijelo Polje će finansirati nastavni kadar i obezbijediti upis studentima koji će se organizovati u maju 2014. godine, a predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić ističe da će ovim programom biti omogućena dvojezična nastava studentima, na našem i francuskom jeziku, sa Studija menadžmenta u Bijelom Polju

– Na kraju svake studijske godine tri najbolja studenta će imati mogućnost da odrade praksu u Francuskoj u Nici. Opština Bijelo Polje će finansirati i dati logistiku ovom projektu. Finansijski izraz ovog projekta je u svakom slučaju manji nego što će biti od suštinske koristi za student i za ukupnu javnost u Bijelom Polju, jer ćemo dobiti ljude koji će imati znanje i iskustvo obogaćeno znanjima i iskustvima sa drugih prostora i to je ona vrijednost koja se finansijski ne može izraziti, kazao je Žurić.

Partnerski odnos Ekonomskog fakulteta u Podgorici i Opštine Bijelo Polje rezultirao je realizacijom i ovog projekta, zahvaljujući kojem će najbolji student u Bijelom Polju steći diploma koja će im važiti i u Francuskoj Dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici prof. dr Milivoje Radović se nada da će studenti svoja iskustva stečena u Francuskoj svoja iskustva primjenjivati u Bijelom Polju, na sjeveru i u Crnoj Gori

– Cilj programa je da studentima omogući praćenje praktične nastave, a isti se odnosi na studente Studija menadžmenta u Bijelom Polju koji imaju želju da, prema programu Francuskog instituta, po francuskom sistemu nastave, izučavaju francuski jezik. Program predviđa 72 sata nastave, a sadržina nastave se strogo odnosi na učenje francuskog jezika kao stranog jezika studenata Studija menadžmenta u Bijelom Polju. Studenti će pohađati nastavu francuskog jezika u prostorijama Ekonomskog fakulteta studije menadžmenta u Bijelom Polju, prema programu Instituta za korisnike nivoa DELF A1, kazao je Radović.

Direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori Stefan Maicon je kazao da nastavnike organizuje Francuski institut u Crnoj Gori, a diplome o završenim nivoima izdaje francusko Ministarstvo prosvjete.

– U Podgorici svake godine grupa studenata uči francuski jezik i kada dostignu traženi nivo dužni su da prate program koji im pruža sticanje dvojne diploma u okviru sporazuma između Nice i Podgorice. Ovaj sporazum daje plodove, jer će na tržište rada izaći prva generacija koja će završiti program dvojne diploma. Pojedini studenti će imati mogućnost da se usavršavaju u inostranstvu zahvaljujući stipendijama francuske vlade, kazao je Maicon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari