Uz prisustvo zvaničnika Crne Gore i Turske u prepunoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, u subotu je održana svečana akademija povodom završetka prve generacije maturanata podgoričke medrese „Mehmed Fatih“. Nakon 1912. godine kada je medresa u Podgorici ukinuta, tačno poslije 100 godina ispraćeni su prvi maturanti novoosnovane medrese. Gradnja medrese u Podgorici započeta je 2003. godine, a završena 2008. kada je i počela da radi.


U prošlosti na ovim prostorima je bilo više medresa: u Podgorici, Ulcinju, Baru, Herceg Novom, Plavu, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima. U različitim vremenskim periodima, političkim i društvenim okolnostima one su nestajale. Najveći broj njih je zatvoren 1912. godine, dok je u Pljevljima medresa radila do 1918. godine, a po nekim dokumentima i do 1925. godine.

Medresa „Mehmed Fatih“ je jedina medresa u Crnoj Gori, koju pohađaju djeca iz svih gradova u Crnoj Gori, a gotovo dvije trećine polaznika su iz Sandžaka. Ove školske godine medresu je završilo 38 učenika, a naveći broj je iz Rožaja. Medresa „Mehmed Fatih“ će mnogo značiti za ovu vrstu obrazovanja mladih u Sandžaku, to govori činjenica da je već 15 svršenika medrese primljeno na dalje školovanje u Turskoj o trošku njihove Vlade, što će imati veliki značaj i za islamsku zajednicu na ovim prostorima.

Svečanoj akademiji prisustvovali su: podpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag, predsjednik Vlade Crne Gore dr. Igor Lukšić, ministar u Vladi Crne Gore Rafet Husović, podpredsjenik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder, ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emine Birgen Kešoglu, generalni direktor TIKA-e Serdar Džam, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, zamjenik reisu-l-uleme Turske dr. Ali Erbaš, rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović, predsjednik turske dijaspore Kemal Jurtnadž, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i brojne zvanice i gosti.

Direktor medrese Rahman ef. Kačar zadovoljan je prvom generacijom učenika. „Smatram da smo jedna uspješna škola koja se može takmičiti sa bilo kojom gimnazijom u Crnoj Gori“, rekao je ef. Kačar. Potpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag rekao je da je i on kao i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan svršenik medrese i izrazio ubjeđenje kako ovaj tip obrazovnih institucija daje veoma dobre rezultate i kazao da vjeruje da će ova merdesa doprinijeti naučnom, kulturnom i svakom drugom životu Crne Gore. „Mi dosta ulažemo u obrazovanje i zato smo ovdje danas. Ova svjetlost će osvijetliti cijeli Balkan i svijet. Nakon 1912. godine mi ponovo ispraćamo maturante ove medrese. Ovo je istoriski dan i mi smo tu da svjedočimo istoriji“, rekao je Bozdag. Predsjednik Vlade Crne Gore dr. Igor Lukšić čestitao je medresantima i izrazio zadovoljstvo što je u prilici da čestita mladim ljudima završetak jedne etape njihovog školovanja.

– Danas slavite vaše postignuće, ali i započinjete novi put. Želim da današnji dan pamtite kao dan kada ste odvažno zakoračili u bolju budućnost. Budućnost koja je u vašim rukama i ja vam želim svu sreću na tom putu, rekao je, između ostalog, premijer Lukšić. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je rekao da su muslimani Crne Gore ovaj trenutak čekali 100 godina i da je kroz taj period bilo mnogo nepravde. „Ako se bogatstvo jedne zemlje procjenjuje po tome koliko ima ljudi u njoj koji je cijene, poštuju i vole, onda je Crna Gora sa muslimanima bogata zemlja, jer joj niko nije dao doprinos koliki su joj dali muslimani“, rekao je Fejzić uz čestitke mladim maturantima.

Zlatnici na poklon

Podpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag medresantima je uručio zlatnike, naročito izrađene za ovu priliku, a reis Fejzić je ovom prilikom uručio priznanja pojedincima i institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari